Havvindmøller kobles til Sjælland

EU-Kommissionen foreslog i går, at der bevilges en milliard kroner til udviklingen af el-nettet omkring en kommende park af havvindmøller på det lavvandede område Kriegers Flak i Østersøen, skriver DAGBLADET Køge.

Havmølleparken er i dag kun i idéfasen, men den er tænkt som et samarbejde mellem Danmark, Sverige og Tyskland, og en mulighed er, at strømmen fra møllerne skal trækkes ind over Østsjælland og kobles på det sjællandske el-net ved Bjæverskov. Det anslås, at Kriegers Flak samlet for alle tre lande vil kunne producere helt op til 1,8 Giga Watt strøm, hvilket svarer til det samlede forbrug i to millioner husstande.
Den svensk-internationale koncern Vattenfall har købt sig retten til at stille vindmøller op på den svenske del. Et tysk energiselskab har option på møller på den tyske del, mens det er uvist, hvem der skal bygge den danske del af møllerne.Strømmen fra havvindmølle-parken kan blive så kraftig, at den vil kunne kræve udbygning af dele af det eksisterende el-net på Sjælland. Derudover bliver havmølleparken et internationalt pilotprojekt, når det handler om at sammenkoble havvindmøller med et el-net, der forbinder flere lande. Det vil med andre ord sige, at kablerne mellem de tre lande og havvindmølleparken skal bruges til udveksling af strøm, også når det ikke blæser.
Det er Energinet.dk, der har ansvaret for el- og gasnettet i Danmark, og lige nu arbejder Energinet.dk sammen med Svenska Kraftnät og Vattenfall Europe Transmission om udvikling af projektet. En rapport klar i foråret.
- Rapporten vil klarlægge, om det kan lade sig gøre at forbinde havvindmølleparken med el-nettet mellem de tre lande. Det handler om at kortlægge de fordele og udfordringer, der er i projektet, og det gælder både teknisk og økonomisk, siger Hanne Kortegaard Nielsen, der er Energinet.dk's projektleder på Kriegers Flak.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere