Hans Engell om ny reform: Her er vinderne og taberne i hovedstadsområdet

Generelt slipper hovedstadsområdet billigere end forventet, selvom flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde betaler en stor del af gildet i den nye udligningsreform.

Flere af de velhavende kommuner i hovedstadsområdet står med regningen for den nye udligningsaftale, men den bliver nemmere at sluge end forventet. 

Sådan lyder dommen fra politisk kommentator Hans Engell over den udligningsaftale, som regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre og Alternativet har indgået tirsdag. 

- De kommer til at betale en meget stor del af gildet, men de slap væsentligt billigere, end de kunne have frygtet, siger Hans Engell, der er forhenværende formand for Det Konservative Folkeparti. 

Udligningsaftalen omfordeler milliarder af kroner mellem kommunerne for at sikre en mere lige velfærd i Danmark.

Her kan du læse, hvad din borgmester mener om den nye aftale.

Statslige tilskud giver mindre regning

I TV 2 Lorrys sendeområde er vinderkommunerne ifølge Hans Engell dermed blandt andre København, Gentofte, Rudersdal, Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk og Helsingør. 

Kommunerne slipper ifølge Hans Engell billere end forventet, fordi der i aftalen er sikret en ekstra statslig finansiering til kommunerne for op til 6,5 milliarder kroner i 2021 og 5,5 milliarder kroner derefter. 

Men der er stadig sigtet efter - og flertal for - at det er de rigeste bykommuner i Nordsjælland, der skal betale til de fattigere landkommuner, siger Hans Engell. 

- Fra det øjeblik, at Liberal Alliance og De Konservative røg ud af forhandlingerne har der ikke været udsigt til, at de rigeste kommuner kunne klare sig igennem, siger Hans Engell.

Se, om din kommune skal bidrage eller modtage penge i det nye udligningssystem:

Kortet viser kommunernes bidrag som procent af deres beskatningsgrundlag. Kommuner markeret med rødt skal bidrage med mere, mens kommuner markeret med grønt skal modtage mere.

Holder du din mus over kommunen, kan du se, hvor mange penge de skal bidrage med eller får.

Artiklen fortsætter efter kortet...

Tabere på Vestegnen

Omvendt finder Hans Engell taberne i hovedstadsområdet på den københavnske Vestegn, hvor en række socialdemokratiske borgmestre skal modtage færre millioner end der var lagt op til i regeringens oprindelige udspil. 

Det skyldes blandt andet, at de ikke længere bliver særligt kompenseret for at have mange udlændinge. Hans Engell mener dog ikke, at det vil give sig udslag i vælgertilslutningen ved kommunalvalget i 2021. 

- Forliget er indgået i så god tid inden kommunalvalget, at det ikke kommer til at indgå i vælgernes overvejelser. Borgmestrene er i stedet glade for, at de har et sikkert budgetgrundlag at arbejde ud fra, når de skal lave budgetter til efteråret, siger Hans Engell. 

- Og dem i Gentofte kommer jo ikke pludselig til at stemme på Enhedslisten på grund af det her. De vil stadig stemme på Hans Toft, siger Hans Engell. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Hovedpunkter i aftalen om et nyt udligningssystem

Særlig tillægsaftale

Han hæfter sig også ved den særlige tillægsaftale, der blev indgået mellem Venstre og Socialdemokratiet i forbindelse med præsentationen af udligningsforliget. 

Her står der, at ingen af de to partier i fremtiden vil gå med i aftaler om en udligningsreform uden, at det andet parti er med.

- Det betyder, at uanset, hvor mange borgmestre og medlemmer af borgerrepræsentation, SF og Enhedslisten får i København, så kan de ikke love fem flade ører.

Og uanset om Søren Pape (De Konservatives partiformand, red.) bliver statsminister for en borgerlig regering, så kan han ikke i en udligningsaftale uden Socialdemokratiet og Venstre give fem flade ører til Gentofte og Rudersdal, siger Hans Engell. 

- Det vil altså ikke være muligt for konservative borgmestre at gå til en konservativ statsminister for at kræve en ny udligningsaftale, pointerer Hans Engell. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Coronavirus grafik

Borgmester og blå blok taler dunder mod model for nedlukning: "Skrot den fuldstændig"

tomas breddam

Kaffetørstig borgmester inviterer borgerne til møde

20161206-154958-3-1920x1277we

Tidligere cykelstjerne går ind i politik: ”Jeg er ikke prototypen på en klassisk politiker”

Soegegroefter-gennem-landskabet_700x450

Særlige arkæologiske fund giver kommune ekstraregning på flere millioner kroner

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere