Håndværker, husk læbepomaden!

Folk, der arbejder udendørs i solskinsvejr, skal huske læbepomade med solfaktor i, for de har dobbelt så høj risiko for at få læbekræft.

Når solen skinner, er det højsæson for solskoldninger for håndværkere og andre, der arbejder udendørs. Og her er læbepomaden lige så vigtig som værktøjet, lyder opfordringen fra Dansk Byggeri.

Håndværkeren, gartneren og postbuddet er hver dag på arbejde i den bagende sol på byggepladsen, de grønne områder eller på cykel rundt på gader og stræder.

Solen kan give læbekræft

Her er særligt læberne udsatte og sårbare overfor de ultraviolette stråler, som solen udsender. Hvert år får cirka 50 mænd og 30 kvinder konstateret læbekræft i Danmark.

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg viser, at folk der arbejder udendørs har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle læbekræft som andre mennesker.

Derfor er det vigtigt at bruge læbepomade med høj solfaktor, især midt på dagen. Og det er uanset om det er solskin eller overskyet.

En læbepomade fylder ikke meget i en værktøjskasse

- For eksempel håndværkere opholder sig mange timer i solen, når de arbejder på byggepladsen, og her er læberne typisk et af de steder på kroppen, hvor man ofte glemmer at smøre solcreme på. Og det gælder faktisk også danskerne generelt. Husk en læbepomade med solfaktor fylder ikke ret meget hverken i værktøjsvæltet eller for dem, der holder fri, i lommen eller håndtasken, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

Udover at beskytte læberne mod solens skadelige stråler er det også vigtigt at dække sig til på resten af kroppen for at undgå solskoldninger.

Husk resten af kroppen

Derfor anbefales det, at håndværkere og andre, der arbejder i solen midt på dagen, bruger tøj, der dækker overkroppen og overarmene. Og så skal de selvfølgelig også bruge solcreme.

- En håndværker eller en gartner i bar overkrop kan hurtigt blive til en kogt krebs. Nu hvor solen for alvor er begyndt at skinne, så er det vigtigt, både at få sig pakket ind og smurt ind, så man undgår solskoldninger. Rigtige mænd bruger solcreme - både på kroppen og læberne, siger Mette Møller Nielsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere