Handicappede tynger kommunekassen

Næsten hver femte kommunale krone går i dag til specialområdet, der dækker over blandt andre handicappede, udsatte og psykiatrien.

Samtidig er kommunernes økonomi hårdt presset, for som DR København kunne fortælle i går, er der i 30 ud af 33 kommuner i hovedstadsområdet flere, der står uden for arbejdsmarkedet, end folk i arbejde.

Derfor er vi nødt til at genoverveje, hvad kommunerne skal dække og borgerne selv skal betale, lyder det fra kommunernes socialchefer.

Udgifterne til specialområdet steg frem til 2009, men er derefter faldet en smule.

- Handicapudgifterne er steget voldsomt gennem de sidste mange år, siger Ole Pass, formand for de danske socialchefer og socialchef i Rødovre til DR København.

På bare to år steg udgifterne 8 procent og endte på 45 milliarder kroner.

Der er flere årsager til udgifternes himmelflugt.

- Indlæggelsestiderne er blevet kortere på sygehusene, og så skal der laves en række støtte og kontakt personordninger, der skal laves væresteder, der skal måske også laves særlige boordninger, som vi ikke havde tidligere, siger Ole Pass.

Der skal gøres op med elektronik-udgifter

Derfor er der ifølge Ole Pass et behov for at se på, hvad kommunerne skal betale, og hvad borgerne selv må finde penge til. Det har været almindeligt, at handicappede og svage ældre fik alle deres hjælpemidler betalt af det offentlige - forbrugsgoder som telefoner, fladskærme og tablets.

Men det skal vi gøre op med nu, lyder det fra kommunerne og de danske socialchefer.

- Det er jo ikke mange år siden, da det var telefoner og sådan nogle ting, der var hjælpemidler, i dag er der en masse elektronik, som indgår i alle hjem, siger Ole Pass, der socialchef i Rødovre Kommune og formand for de danske socialchefer.

Når alle andre bruger deres egne penge på tablets og telefoner, hvorfor skal danskere med særlige behov, så ikke? Det er der brug for en diskussion om, mener Ole Pass.

- At man fra det offentliges side spørger - er det her grænseløst eller er der nogle begrænsninger? Spørger Ole Pass.

KL: Folk må vænne sig til færre hjælpemidler

I Kommunernes Landsforening er de enige med Ole Pass. Folk må til at vænne sig til, at de vil få færre hjælpemidler betalt af kommunen, i en tid med økonomisk smalhals, siger formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, Anny Winther til DR København.

- Vi er nødt til at prioritere indenfor alle områder og derfor er vi selvfølgelig også nødt til at prioritere indenfor socialområdet, siger Anny Winther.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere