Halvtomme sale og ingen rundvisninger: Sådan genåbner kulturinstitutioner

Kulturministeriet har udsendt retningslinjer i forbindelse med genåbning af en række af landets kulturinstitutioner.

Der skal være god plads publikum imellem, når biografer og teatre genåbner. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvert andet sæde skal være tomt, når forestillinger igen begynder i biografer og teatre.

Og guidede rundvisninger eller andre aktiviteter, der får folk til at stimle sammen, skal museer og dyreparker droppe.

Det fremgår af retningslinjer, som Kulturministeriet i dag har udsendt for en række af landets kulturinstitutioner som museer, kunsthaller, zoologiske haver, biografer, teatre og lignende.

Selvom et enigt Folketing onsdag gav store dele af kulturlivet lov til at genåbne fra torsdag eller i næste uge, bør regler om afstand mellem gæster stadig overholdes. Og det skal de nye retningslinjer sikre.

Læs også Overblik: På disse datoer genåbner kulturinstitutioner

Ministeriet påpeger, at retningslinjerne er vejledende, men at kulturinstitutioner skal overholde love og regler.

I retningslinjerne for kulturinstitutioner som museer, kunsthaller, zoologiske haver og lignende står der blandt andet, at "institutionerne bør undlade at gennemføre aktiviteter, der fremmer sammenstimling af mange mennesker, for eksempel foredrag, forestillinger, rundvisninger og arrangementer”, skriver Ritzau.

Sådan skal museer indrettes under coronaudbrud

 • Sundhedsstyrelsens generelle retningslinjer for coronavirus skal overholdes. For eksempel skal der være håndsprit eller vand og sæbe tilgængeligt for alle besøgende og ansatte.

 

 • Museer bør undlade aktiviteter, som kan gøre, at mange mennesker stimler sammen. Det gælder blandt andet foredrag, forestillinger og rundvisninger.

 

 • Der bør udvises forsigtighed med genstande touchscreens, læringsmidler, udstillede genstande, som mange rør ved. Publikum bør have mulighed for at anvende håndsprit både før og efter brugen. Alternativt bør sådanne genstande undgås.

 

 • Der skal holdes godt øje med antallet af publikum, og det bør overvejes at sætte et loft over antallet af gæster baseret på, hvor stort stedet er.

 

 • Samtidig skal der undgås store køer. Der bør være personale/vagter til at sikre dette.

 

 • Der bør overvejes onlinetidsbestilling og begrænsning af, hvor længe gæsterne må være på museet eller i zoo - for at der ikke er for mange gæster ad gangen.

 

 

Kilde: Kulturministeriet.

 

/ritzau/

Se mere

Halvtomme sale i biografer og teatre

For biografer og teatre er retningslinjerne en smule anderledes. Her er der fokus på at holde afstand publikum imellem.

Derfor skal hvert andet sæde i salen være tomt. Alternativt skal der sikres en meters afstand mellem publikummer målt fra midten af hvert sæde.

I teatrene skal der holdes afstand også mellem skuespillerne og de øvrige optrædende på scenen.

Og på grund af kraftig udånding skal der holdes ekstra god afstand mellem de optrædende, fremgår det af retningslinjerne ifølge Ritzau.

Læs også Kulturlivet glæder sig over straksåbning – men der går lige et par dage

- Ved aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale, for eksempel ved sang, råb, skuespil, fysisk anstrengelse med videre, skal der holdes to meters afstand.

Ulig museer, kunsthaller, zoologiske haver og lignende er biografer og teatre med siddende publikum er undtaget forbuddet mod at forsamle sig flere end ti. Dog må der maksimalt være 500 samlet i de enkelte sale eller til hvert udendørsarrangement, fremgår det.

Generelt opfordres kulturinstitutionerne til at sikre kunderne adgang til at kunne vaske eller afspritte hænder.

Myndighedernes råd og anbefalinger bør desuden hænge synligt, lyder det.

Sådan skal biografer og teatre mindske smitte

 • Der må maksimalt være 500 personer i hver enkelt sal eller det enkelte udendørs arrangement. Kulturarrangementer med siddende publikum er altså undtaget forsamlingsforbuddet på mere end ti personer.

 

 • Hvis publikum sidder i samme retning, skal hver andet sæde være tomt - eller der skal være mindst en meters afstand målt fra midten af sædet.

 

 • Der må maksimalt være et publikum per to kvadratmeter gulvareal. Arealet måles væg til væg i salen.

 

 • Man kan få lov at sidde ved siden af hinanden - med mindre end en meter i mellem - hvis man har tæt kontakt i det daglige. Det kan være folk, der bor sammen, eller for eksempel kærester.

 

 • Uden for salene må der maksimalt være en person per fire kvadratmeter gulvareal.

 

 • Foyer og tilstødende publikumsarealer skal indrettes, så smittefare minimeres. For eksempel ved afstandsmarkering ved billetskranken.

 

 • Der skal holdes godt øje med antallet af publikum, så man undgår store køer. Der bør være personale/vagter til at sikre dette.

 

 • Der skal minimum være to meter til nærmeste publikum til de optrædende på scenen eller i orkestergraven.

 

Kilde: Kulturministeriet.

 

/ritzau/

Se mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik