Halvdelen af sjællænderne frygter butiksdød

Mange er bekymrede for deres lokale handelsliv, viser en ny undersøgelse.

Øde gader og til salgs-skilte i butiksruderne. Det er et scenarie, der bekymrer mange danskere, i en tid hvor handel på nettet i den grad vinder indpas.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget på vegne af DANA, en a-kasse for selvstændige.

Størst er bekymringen i region Sjælland, men også hovedstadens borgere er urolige for udviklingen:

Overrasker det jer, at der selv i hovedstadsområdet er 43 %, der frygter for det lokale handelsmiljø?

Nej, det overrasker os ikke. De digitale muligheder og e-handel gør det svært for alle de mindre selvstændige og lokale butikker i hele landet at overleve. Og dem tror jeg, at alle danskere er glade for. Også dem der bor i Hovedstadsområdet, svarer Bendt Nolsøe, der er salgs- og marketingschef i DANA. 

Man kan anse handel på nettet og i større virksomheder som en naturlig udvikling, der har mange fordele. Men den har også konsekvenser, påpeger DANA:

- For det første betyder det, at landets mange lokale handelssamfund langsomt uddør. Det ser vi allerede flere steder nu. For det andet betyder det, at landets mange lokale erhvervsdrivende og selvstændige ikke kan holde deres forretning kørende og må lukke. Det er en skam, for de selvstændige er gode til at skabe vækst og arbejdspladser i deres lokalsamfund, som er til gavn for hele landet. Danmark er i forvejen det europæiske land med færrest selvstændige, så noget må ændres, mener Bendt Nolsøe. 

Dystre udsigter og lokale løsninger

TV 2 Lorry har flere gange fortalt om de udfordrede handelsbyer.

I februar spåede Institut for Centerplanlægning (ICP), at fortsætter udviklingen inden for internethandel, og vi bliver ved med at købe eksempelvis tøj og elektronik på nettet, så vil ti handelsbyer i hovedstadsområdet forsvinde inden 2030 - i bedste fald. 

Samtidig har vi dog også dækket, hvordan flere byer og butikker går nye veje for at holde gang i gaden:

KØGE har strikse retningslinjer og god stemning

I 2018 blev Køge for andet år i træk blevet kåret som Danmarks bedste handelsby.
Organisationen Dansk Erhverv peger på Køge som en solstrålehistorie, hvad angår overordnede tanker og langtidsplanlægning for detailhandelen. Blandt andet på grund af strikse retningslinier og forbud mod lysreklamer flere steder i den centrale del af byen.
Derudover peger Dansk Erhverv også på Køge som et eksempel på, hvordan hygge og stemning i en by kan være med til at øge handelen.

Lille butik bekæmper nethandel med sociale medier

I en herretøjsbutik i Dragør har de taget de nye medier til sig i kampen for at overleve som fysisk butik. 
- Det er en god måde ligesom at fange deres fokus, når de alligevel dribler rundt for at se diverse nyheder, lyder det blandt andet fra butikken. 
I artiklen HER kan du læse deres gode råd om sociale medier.

Helsinge samarbejder

I vinters opstod nyt stort samarbejde i Helsinge, som tager kampen op mod den stigende konkurrence fra internethandlen. Netværket kaldes Powerbank Helsinge, og består af en gruppe borgere, der er alt fra forretningsdrivende over en  pædagog til en arkitekt og en sanger.

DANA ønsker mere fokus

Udover de lokale løsninger, efterlyser DANA dog også mere fokus på de erhvervsdrivendes udfordringer fra politikerne.

- Regeringen har haft et alt for stort fokus på digitale iværksættere og udenlandsk arbejdskraft, så jeg håber, at den nye erhvervsminister også vil fokusere på de lokale selvstændige i de små handelssamfund, lyder det fra Bendt Nolsøe.

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til erhvervsminister Rasmus Jarlov (Kons.) for at en kommentar, men han er ikke vendt tilbage. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik