Hængt ud på nettet: Flere kommunalt ansatte udsat for chikane

En række kommuner oplever en stigning i antallet af sager, hvor de ansatte bliver udsat for digital chikane. Alligevel mangler mange af dem fortsat klare retningslinier for, hvad de stiller op, når det sker.

Ord som naziluder og møgsæk, trusler om fysisk vold og offentliggørelse af alverdens private oplysninger på sociale medier.

En lang række kommuner i Lorrys sendeområde oplever en stigning i digital chikane mod de ansatte.

Chikane fra forurettede borgere, som på den ene eller anden måde er utilfredse med en afgørelse eller en sagsbehandling i kommunen.

quote Vi synes stadig ikke, at det er rimeligt, at vi på den måde skal lægges for had - fordi vi passer jo bare vores arbejde.

Margit Winnie Lykke Buchholtz, tillidsrepræsentant i Helsingør Kommune.

24 ud af 34 kommuner i Lorrys sendeområde har anonymt deltaget i en undersøgelse lavet af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner. 38 procent af kommunerne har svaret, at de oplever en stigning i den digitale chikane sammenlignet med for tre år siden - og 29 procent af kommunerne har svaret, at de har valgt at melde de digitale krænkelser til politiet.

Af de kommuner, som har svaret på undersøgelsen, er det kun lidt under halvdelen, som har klare retningslinier for, hvad der skal gøres, hvis en ansat bliver udsat for digital chikane.

Noget alle kommuner ellers bør have, hvis man spørger Abelone Glahn, der er kommunikationsrådgiver og de seneste fem år har hjulpet kommuner og organisationer med at tackle det stigende problem.

Store personlige omkostninger

Abelone Glahn fortæller, at det er et hårdt slag for den enkelte at være udsat for digital chikane.

- Konsekvensen af at blive udsat for digital chikane kan i første omgang  være, at man lukker ned for sig selv på de sociale medier. Man lukker sine profiler, man går i flyverskjul, fortæller Abelone Glahn og fortsætter:

- Og lige så langsomt, hvis det fortsætter, bliver man måske ramt så meget af det, at man ikke rigtig tør åbne e-mails. Man tør ikke rigtig tage telefon. Man bliver lidt mere indelukket. Man sover dårligt. Man får angstfornemmelser og bliver ramt af stress - og når det går helt galt, jamen, så må man have en sygemelding, forklarer hun.

24 ud af 34 kommuner i Lorrys sendeområde har anonymt deltaget i en undersøgelse lavet af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner. 38 procent af kommunerne har svaret, at de osplever en stigning i den digitale chikane sammenlignet med for tre år siden - og 29 procent af kommunerne har svaret, at de har valgt at melde de digitale krænkelser til politiet.

quote Når du oplever digital chikane, så involverer det hele din familie og alle dine venner. Og det rammer ekstra hårdt. Det gør noget ved os som mennesker og det er derfor, det faktisk er særligt væmmeligt.

Stine Johansen, Kommunaldirektør, Helsingør Kommune

Vigtigt med klare retningslinier

Retningslinjer i situationer, hvor en medarbejder bliver udsat for digital chikane, er meget vigtige, mener Abelone Glahn.

- Det har en kolossal betydning at få opbakning fra sin arbejdsgiver. For hvis der ikke er en udmeldt holdning og en politik for, hvad man skal gøre i den her situation, så bliver krænkelserne opfattet som personlige. Så tager jeg dem jo ind personligt og tror, at det er mig, der er noget galt med - og så vil jeg måske ikke gå til min kollega og sige - se lige her, hvad jeg har været udsat for, siger Abelone Glahn.

En af de kommuner, som har været rigtig optaget af at lave en strategi på området, er Helsingør.

Digital chikane er et forholdvis nyt fænomen i Danmark, og derfor er der behov for at udbrede viden om, hvad digital chikane er, lyder det fra Stine Johansen, kommunaldirektør i Helsingør Kommune.
Digital chikane er et forholdvis nyt fænomen i Danmark, og derfor er der behov for at udbrede viden om, hvad digital chikane er, lyder det fra Stine Johansen, kommunaldirektør i Helsingør Kommune.

Digital chikane er et forholdvis nyt fænomen i Danmark, og derfor er der behov for at udbrede viden om, hvad digital chikane er, lyder det fra Stine Johansen, kommunaldirektør i Helsingør Kommune.

- Krisehjælp, sikring af bevismateriale, spørgsmålet om den digitale chikane kan stoppes, kontakt til politiet. Det er noget, som der bliver talt om i alle afkroge af Helsingør Kommune, siger kommunaldirektør i Helsingør Kommune, Stine Johansen.

Digital chikane kan ramme ekstra hårdt

Hun mener, at det er vigtigt som kommune at klæde sig ordentligt på i forhold til det nye problem.

- Digital chikane er et forholdvis nyt fænomen i Danmark, og derfor er der behov for at udbrede viden om, hvad digital chikane er, hvordan man forebygger det, og hvordan man konkret håndterer det, fortsætter Stine Johansen og understreger, at digital chikane på mange måder kan være langt værre end fysisk at få en lussing:

- Hvis du er udsat for det ansigt til ansigt, så kan du håndtere det inden for den ramme. Når du oplever digital chikane - for eksempel på de sociale medier, så involverer det hele din familie og alle dine venner, og på den måde bliver det spredt på en helt anden måde. Og det rammer ekstra hårdt. Det gør noget ved os som mennesker, og det er derfor, det faktisk er særligt væmmeligt, siger Stine Johansen.

Helsingør Kommunes jobcenter er bare et ud af mange steder i kommunen, hvor der er talt grundigt om digital chikane.

- Vi kan mærke det på den måde, at den enkelte medarbejder ikke længere er så nervøs for, at det kan ske. Fordi vi ved, at vi får al den opbakning, vi kan få. Men vi synes stadig ikke, at det er rimeligt, at vi på den måde skal lægges for had - fordi vi passer jo bare vores arbejde, siger tillidsrepræsentant i Helsingør Kommune, Margit Winnie Lykke Buchholtz.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere