Had-beskeder og dick-pics er hverdag, siger kvinder i politik

"Håber du bliver anal-kneppet af 100 ISIS perkere din lorteso". Sådan lyder et eksempel på et af de opslag, der rammer kvindelige politikere på de sociale medier.

Det kan være på alle tider af døgnet, de hadefulde og truende beskeder tikker ind fra de sociale medier:

- Det er både nogle, som er sure på mig, og så dem med seksuelle undertoner. Eller sådan helt "fullblown", hvor det bare står med kæmpestore bogstaver, hvad de kunne tænke sig at gøre ved min krop, siger Rosa Lund fra Enhedslisten til TV 2 Lorry. 

quote Det er faktisk et stort demokratisk problem

Professor og forsker i ligestilling i politik, Drude Dahlerup

Også Annette Rieva, byrådsmedlem i Hillerød for Venstre, har oplevet grænseoverskrivdende beskeder. Hun var helt ny i politik, da der sidste år dumpede et "dick-pic" (billede af mandlig kønsdel, red.) ind på hendes mobil, mens hun stod i køkkenet med sine børn.

- Når man modtager billeder på sin telefon og skal sættes på plads af det mandlige køn, så er det undergravende for vores demokrati. Og især for mig betød det noget. For jeg stillede op for at være tæt på borgerne og vil rigtig gerne vise mig som person. Men når man får sådan noget, så laver man bare et skel, siger Annette Rieva.

Hun valgte at være åben om sagen i pressen, men også at blokere nogle følgere på sin Facebook-profil. 

Et demokratisk problem

En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at over fire gange så mange kvindelige politikere som mænd oplever seksuel chikane i form af beskeder på de sociale medier.

Det problem skal løses, mener professor på Roskilde Universitetscenter Drude Dahlerup, der forsker i ligestilling i politik. Forskning viser nemlig, at kvinder siger nej tak til politik på grund af chikanen.

- Det er faktisk et stort demokratisk problem. Det er jo et angreb på kvinders medborgerskab. Det er måske også det, der er meningen. At sige: Nu er kvinderne kommet for godt i gang. Det er vel også sådan nogle folk, der syntes, at nu er ligestillingen gået for langt, og nu er kvinderne begyndt at dominere, siger Drude Dahlerup.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Sexistiske trusler og billeder af mænds kønsdele er grænseoverskridende at modtage. Og det skræmmer kvinder fra at gå ind i politik, siger forsker. Et demokratisk problem, vi skal have gjort noget ved, mener flere kvindelige politikere.
Sexistiske trusler og billeder af mænds kønsdele er grænseoverskridende at modtage. Og det skræmmer kvinder fra at gå ind i politik, siger forsker. Et demokratisk problem, vi skal have gjort noget ved, mener flere kvindelige politikere.
Foto: Privat

Danmark har ellers brug for flere kvinder i politik, hvis vi skal have et demokrati, der afspejler samfundets sammensætning med lige mange af hvert køn.

I 1998 lå Danmark internationalt på en andenplads på en liste over de lande, der havde mest ligestilling i parlamentet. Dengang havde vi 37,4 procent kvindelige folketingsmedlemmer.

quote Der er faktisk en kamp, vi skal kæmpe her

Annette Rieva (V)

Men nu er vi dumpet ned til en 25. plads. I toppen ligger lande som Rwanda, Cuba og Bolivia, der har næsten lige mange kvinder og mænd i parlamentet.

Kvinder er i mindretal i politik:

  • Syv ud af 20 ministre i den nuværende regering er kvinder.
  • 39 procent af Folketingets medlemmer er kvinder.
  • På landsplan er der 33 procent kvinder i kommunalpolitik. 
  • Otte af de 34 borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde er kvinder.

De lader sig ikke skræmme

En arbejdsuge som folketingsmedlem er på op til 80 timer. Den byder på møder, vigtige forhandlinger og interviews med journalister. Ind imellem alt det skal Rosa Lund også tænke over, hvad hun gør ved chikanen:

- Jeg tager et billede af det. Nogle gange lægger jeg faktisk de screenshoots ud og skriver: 'Der er nogen, der har skrevet sådan her til mig i dag, og det, syntes jeg, er ubehageligt'. Det afføder den modsatte reaktion. En masse skriver, at 'det fortjener du slet ikke, sikke en grov besked'. Så det er i hvert tilfælde en måde at handle på, siger Rosa Lund.

Du kan se mere om seksuel chikane mod kvindelige politikere i vores serie "Kvinde - brug din stemme".

Lige nu løser samfundet problemet med straf

- Det er vigtigt, at os, der oplever det, står frem, siger Annette Rieva. 

- Jeg er helt sikker på, at det forebygger disse udfald, ikke mindst i forhold til chikane af seksuel karakter.

Hun mener også, at politikerne har et arbejde foran sig i forhold til at opbygge tilliden mellem borgere og politikere.

- Jeg tror på, at man behandler mennesker bedre, hvis man har tillid til og respekt for dem, siger hun. 

Kvinder skal ikke trues væk

I efteråret blev en mand idømt 40 dages ubetinget fængsel for at true folketingspolitiker Zenia Stampe fra Radikale Venstre. En anden mand fik et års fængsel for trusler mod hende.

Og det er en af de løsninger, der skal til, mener vores kvindelige politikere. For kvinder skal ikke trues væk fra politik.

- Der er faktisk en kamp, vi skal kæmpe her. Og det er ikke værre, end at jeg har blokeret dem. Og så kører vi videre derud af. Så der må vi altså stå sammen os kvinder, siger Annette Rieva.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Politik

20190718-145652-1-6000x4000ma

Fik nej for fire år siden - nu skal det igen granskes, om vi kan bade i hele havnen

1_1_Sekvens.00_02_04_19.Still002

play"Jeg håber, vi får en statsminister med mørk hudfarve snart"

20221011-185629-L-4538x2547ma

Udvalg skal drøfte kritik af advokatundersøgelse ved ekstraordinært møde

Daryna Yevpak

playKommune siger undskyld til ukrainere i speget boligsag


Lorryland


Forsiden lige nu

Se flere