Grove lægefejl førte til selvmord

En 26-årig psykiatrisk patient, der begik selvmord ved at kaste sig ud foran et metrotog i juni 2011, var blevet så voldsomt medicineret på Psykiatrisk Center Amager, at bivirkningerne blev »uudholdelige«, skriver Politiken torsdag.

Det konstaterer Patientombuddet, der efter to års sagsbehandling retter skarp kritik mod Psykiatrisk Center Amager for at have givet patienten, Adel Saidane, en behandling, som »var under normen for almindelig anerkendt faglig standard«.

I afgørelsen kritiseres Psykiatrisk Center på fem konkrete punkter. Den 26-årige fik for store doser medicin. Lægerne havde ikke, som de skal, givet nogen begrundelse for de høje doser. De forsømte at se til patienten og havde for lidt fokus på bivirkningerne. Afdelingen burde i tide have forsynet Adel Saidane med en fast vagt, så han ikke uledsaget kunne forlade den.

I Region Hovedstadens Psykiatri beklager man forløbet dybt: »Jeg tager afgørelsen fuldstændig til mig. Vi siger undskyld, og jeg har frygtelig ondt af de pårørende. Det er en forfærdelig sag, og jeg er meget ked af den«, siger Inger Merete Terp, der er klinikchef på Psykiatrisk Center Amager, til Politiken.

Sagen er et eksempel på den omfattende overmedicinering af psykiatriske patienter, som skete i Region Hovedstaden frem til sommeren 2012, da Politiken begyndte at skrive om forholdene. Overmedicineringen, der blandt andet førte til afskedigelsen af en klinikchef i Glostrup og en påtale til en vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, fik regionen til at vedtage en handlingsplan, som med en tæt overvågning af medicineringen skulle stoppe overmedicineringen. Efterfølgende er andelen af patienter, der behandles med det antipsykotiske middel Zyprexa i overdoser, nedbragt fra knap 25 procent til omkring 5 procent.

»Jeg mener, at vi har fået godt styr på det, og har nu sikret, at man på centrene kan handle på det fra dag til dag, hvis der er psykiatriske centre, der begynder at ordinere for store doser«, siger Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden. Han betegner over for Politiken sagen fra Amager som »meget kritisabel« og vil nu bede direktionen i

Region Hovedstadens Psykiatri om at svare på, om der er gjort tilstrækkeligt for at forhindre, at det sker igen.

Patientombuddets afgørelse er også sendt til Sundhedsstyrelsen og embedslægerne i hovedstaden, som vil behandle den på et møde i næste uge, skriver Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere