Greater Copenhagen vokser med endnu en svensk region

Region Halland bliver medlem af metropolregionen Greater Copenhagen.

Øresundsbroen set fra Dragør. Foto: Martin Sylvest - Ritzau Scanpix

Det dansk-svenske politiske samarbejde Greater Copenhagen udvider medlemskredsen.

Det blev fredag besluttet på et ekstraordinært bestyrelsesmøde i Ringsted, oplyses det i en pressemeddelelse.  

Det er den svenske region Halland og dens seks kommuner, der har valgt at slutte sig til samarbejdet, som i forvejen består af Region Skåne, Region Hovedstaden og Region Sjælland - samt alle regionernes kommuner.

- Det er vigtigt, at Greater Copenhagen står stærkt i konkurrencen med andre metropolregioner i Europa. Derfor er vores fokus på at skabe vækst og udvikling i hele Greater Copenhagen-regionen, siger Heino Knudsen, som er formand for Greater Copenhagen.

Han glæder sig over den entydige opbakning til at fortsætte den fælles indsats.

- Det er en stor styrke, at vi løser de opgaver tilsammen i Greater Copenhagen. Samtidig ser jeg frem til at få Halland med ombord og hilser dem velkommen i kredsen, siger Heino Knudsen, der tillige er regionsrådsformand i Region Sjælland.

Fakta om Greater Copenhagen

  • Greater Copenhagen er et politisk samarbejde etableret i 2016 mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne og de 79 kommuner i geografien.
     
  • Greater Copenhagen omfatter i alt cirka fire millioner indbyggere og arbejder for vækst og udvikling i den samlede metropolregion.
     
  • Med Region Halland kommer Greater Copenhagen fra 2019 til at bestå af fire regioner og 85 kommuner i alt. 
     
  • Formandskabet for Greater Copenhagen består i 2018 af Heino Knudsen (formand) og Henrik Fritzon og Frank Jensen (næstformænd).
Se mere

Læs også Greater Copenhagen: Formandskonflikt løst

Skifter navn og formand

Som følge af Hallands medlemskab ændrer Greater Copenhagens bestyrelse navn fra Greater Copenhagen & Skåne Committee til Greater Copenhagen Committee.

På bestyrelsesmødet blev det desuden blesluttet, at Københavns overborgmester i København, Frank Jensen, skal overtage formandsposten i 2019.

Han vil blandt andet sætte mere fokus på branding af Greater Copenhagen og integration af arbejdsmarkedet i hele regionen. 

- Vi skal øge det internationale kendskab til Greater Copenhagen, så vi bliver endnu bedre til at tiltrække udenlandske investeringer og talenter. Og så skal der sættes yderligere skub i integrationen af arbejdsmarkedet og flere investeringer i infrastruktur i regionen, siger Frank Jensen.

Læs også Kæmpe reklamefremstød: Miniudgave af København bliver bygget i Beijing

Endelig godkendelse venter

Næstformand i Greater Copenhagen og regionsrådet i Region Skåne, Henrik Fritzon, ser frem til, at Skåne får selskab af Halland i samarbejdet, som indtil nu har haft dansk dominans.

- Det er meget positivt, at endnu en svensk region og dens kommuner ønsker at deltage i vores grænseoverskridende politiske samarbejde. Vi er desuden tilfredse med, at vi nu har organiseringen for 2019 på plads som en forudsætning for at komme videre med arbejdet, siger Henrik Fritzon.

Inden Hallands medlemskab formelt bliver godkendt, skal Greater Copenhagens bestyrelses godkende ansøgningen en til gang ved et ordinært møde i december.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik