Gratis jord til landmænd

Der blev ikke lovet guld og grønne skove, men nærhed og god infrastruktur, da Græsted-Gilleleje Kommune blev dannet ved kommunalreformen i 1970.

Arkiv foto Foto: Lorry

Et af løfterne gjaldt en fire kilometer lang ny vej, der kunne forbinde byerne Blistrup og Alme og erstatte to smalle og snoede veje, Tulstrupvej og Bøgebjergvej.

10 lodsejere på den fire kilometer lange strækning fik i 1979 udbetalt erstatning for den jord, de måtte afgive til projektet.

Vejen blev aldrig til noget, og nu lægger Gribskov Byråds økonomiudvalg op til, at projektet trækkes helt ud af den kommunale planlægning, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Samtidig skal de landmænd, som fik eksproprieret jord til projektet, have lov at beholde erstatningsbeløbet. Selv om de fik lov at fortsætte med at dyrke jorden, indtil anlægsarbejdet kunne gå i gang, så har de ikke haft fuld frihed til at disponere over jorden, hedder det i indstillingen. Derfor skal ejerne af de pågældende ejendomme ikke betale noget for at få skøde på jorden igen.

Erstatningsbeløbet var i 1979 på 330.000 kroner, svarende til godt en million nutidskroner.

Sagen rejses af landmand og vognmand Svend Erik Nordby, der stadig bor i sit barndomshjem og fra sin skoletid husker, hvordan der blev snakket om vejen.

- I dag tror jeg slet ikke på, at det på noget tidspunkt har været politikernes mening at anlægge vejen. Det var vist bare noget de sagde. Måske gjorde de det for at få lov til at lægge en spildevandsledning på noget af strækningen, siger Svend Erik Nordby.

Formanden for Gribskov Byråds tekniske udvalg, Bo Jul Nielsen (S), siger, at der gennem de mange år ikke er kommet en eneste klage over, at vejarbejdet ikke gik i gang.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik