Grænselukning splitter familier: Marias søn må ikke komme hjem

Flere skilsmissebørn har de seneste uger ikke kunnet se den ene af deres forældre, fordi grænsen til Sverige er lukket. Maria Sanko vil have sit barn hjem til sig selv igen.

- Vores familieliv er blevet taget fra os, for grænselukningen har splittet os ad.

Det gør ondt på Maria Sanko at fortælle om sin situation. For beretningen understreger for hende, hvor uretfærdig og alvorlig, hun synes, situationen er.

- Jeg kan ikke rigtig se rimeligheden i det, for jeg synes, at man tager børnenes rettigheder fra dem. Altså den rettighed de har til at se deres mor og far, siger hun.

Siden Sverige lukkede grænsen til Danmark natten til den 22. december har de tre teenageværelser i Maria Sankos hus stået gabende tomme. Både hendes egen 13-årige søn og hendes mands to 13- og 17-årige sønner kan ikke længere komme der. Familien bor nemlig i Malmø, mens de tidligere ægtefæller, som de fik børnene sammen med, bor i Danmark.

Fordi børnene er danske statsborgere og officielt har adresse i Danmark, så vil Sverige ikke lukke dem ind i landet. Heller ikke selv om de har en 7/7-deleordning, hvor børnene normalt bor hver anden uge i Sverige og hver anden uge i Danmark.

- Børnene går i skole i Danmark, og vi arbejder i Danmark, og så kører vi hver eftermiddag tilbage over broen til Sverige, hvor vi har vores hus, og hvor drengene har deres værelser, og er sammen som en rigtig delefamilie, fortæller Maria Sanko, der altså kort før jul fik besked om, at hendes værste mareridt blev til virkelighed: Hendes børn kan ikke længere komme hjem.

- Der ramlede det hele for mig. Jeg blev utrolig ked af det og syntes at alt var enormt urimeligt, for jeg synes, at grænselukningen rammer forkert, siger Maria Sanko.

I dag præsenterede regeringen nye rejserestriktioner, men de svenske rejserestriktioner rammer allerede flere familier her i hovedstadsområdet hårdt. For restriktionerne har gjort, at nogle skilsmissebørn ikke længere kan se deres ene forælder.

Grænselukning skal forhindre coronasmitte

Grænsen blev lukket for at forhindre den særligt smitsomme muterede engelske coronavariant fra at sprede sig fra Danmark til Sverige.

Grænselukningen blev annonceret kort efter, at de danske indkøbscentre blev lukket ned, og skulle blandt andet forhindre, at danske julehandlende valfartede til de svenske butikker.

- Det skulle sørge for, at der ikke kom en masse danskere over at shoppe i Sverige, og det var jo faktisk meget fint. Men lukningen var da ikke tiltænkt til at splitte en masse familier ad, siger Maria Sanko.

- Det forestillede jeg mig i hvert fald ikke, så jeg ringede til svensk politi og til udenrigsdepartementet, og jeg kunne simpelthen ikke forstå, at de blev ved med at sige nej til mig. Så jeg har også haft fat i både transportministeren og udenrigsministeren i Danmark, men man løber lidt hovedet mod en mur hver gang, siger Maria Sanko.

- Der er simpelthen bare nogle rettigheder, som kontakten mellem forældre og barn, der er så fundamentale, at jeg ikke kan se nogen rimelighed i, at man fjerner dem, siger hun.

quote Det er svært at styre rent følelsesmæssigt, for jeg kan ikke se en ende på det, hvis de bliver ved med at forlænge grænselukningen

Maria Sanko

TV2 Lorry har også været i kontakt med en anden skilsmissefamilie, der bor på hver deres side af sundet. Her blev den 17-årige søn afvist på grænsen og måtte derfor vende retur uden at kunne se sin far. 

Det er Sveriges indenrigsminister Mikael Damberg, der har indført grænselukningen, og han fastholder, at skilsmissebørn lige nu skal udelukkes fra at komme ind i landet.

- Der er ingen undtagelse for dem, der har familiære bånd til en svensk statsborger - uanset alder. Regeringen er bevidste om, at et midlertidig indrejseforbud får negative konsekvenser på mange måder, og det er heller ikke en beslutning, der har været let at træffe, skriver indenrigsminister Mikael Dambergs presserådgiver Per Strängberg til TV 2 Lorry i en mail.

- Men under denne pandemi har kraftfulde tiltag og svære beslutninger været nødvendige. Regeringen har fra begyndelsen tydeligt meldt ud, at man kommer til at træffe beslutning om at gennemføre de tiltag, der er nødvendige for at hindre og mindske smittespredningen i Sverige. Det midlertidige indrejseforbud fra Danmark er sådan en nødvendig beslutning, lyder det videre i mailen fra Sveriges indenrigsminister Mikael Dambergs presserådgiver Per Strängberg.

Uvist hvor længe grænsen skal være lukket

Maria Sanko har som dansk statsborger med fast adresse i Sverige fortsat lov til at krydse grænsen, og derfor lejede familien henover julen et sommerhus i Danmark, så familien kunne være sammen der.

Men i det daglige er det ikke en løsning, og derfor tager hun nu på kortere besøg for at se sin søn.

- Det er en lidt tom fornemmelse, at man er nødt til at tage herover og tulle rundt hernede på en kold strand for overhovedet at have lov til at have noget nærvær med sit barn. Det er godt nok lidt trist, at jeg ikke bare kan tage ham med over broen og hjem til hans eget værelse, siger hun, da vi møder hende og sønnen på en råkold januar-dag på Amager Strandpark.

quote Jeg frygter at vi… Det er næsten ikke til at sætte ord på, at vi enten glider fra hinanden, eller må kæmpe så hårdt, at alt andet falder fra hinanden

Maria Sanko

Grænselukningen blev i første omgang annonceret til at skulle vare en måned og står dermed lige nu til at skulle ophøre 22. januar. Men allerede da grænselukningen blev annonceret, blev det tydeliggjort, at restriktionerne kan risikere at blive forlænget, og det er noget Maria Sanko frygter.

- Uvisheden er voldsom, synes jeg. Det er svært at styre rent følelsesmæssigt, for jeg kan ikke se en ende på det, hvis de bliver ved med at forlænge det, siger Maria Sanko.

- Forlænger de det yderligere frem til marts eksempelvis, så er vores familieliv fuldstændig knust og slået i stykker, og så bliver vi nødt til at overveje, om det er det værd at blive boende i Sverige, hvilket jeg ville være rigtig ked af, for drengene er glade for huset, vi er glade for området og for Øresundsregionen.

Hun går lidt i stå, da vi spørger hende, hvad hun frygter en forlænget grænselukning kan medføre for de familiære bånd. For konsekvenserne er på en gang både uoverskuelige og ubehagelige at sige højt.

- Jeg frygter, at vi… Det er næsten ikke til at sætte ord på, at vi enten glider fra hinanden, eller må kæmpe så hårdt, at alt andet falder fra hinanden, siger Maria Sanko.

- Vi kan blive nødt til at flytte og finde et andet sted at bo, og hvis vi skal gøre det inden for vores økonomiske ramme, så skal vi også have nye jobs og nye rutiner, og i en tid der i forvejen er ustabil, kunne det være rart, at det grundlag ikke også gynger, siger hun, og understreger, at hvis det er det, der skal til, så bliver det udgangen, for samværet med børnene vejer tungere end alt andet.

Selvom al kontakt til både danske og svenske myndigheder hidtil har slået fejl, så håber hun dog, at politikerne på tværs af sundet snart sætter sig sammen, og laver en undtagelse til grænselukningen, så skilsmissefamilier ikke bliver ramt unødigt hårdt.

- Når det er sådan, at svenske børn godt må komme over til deres danske forældre, så må det kunne forhandles, at danske børn også kan komme over til deres forældre i Sverige, siger Maria Sanko.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Brøndby har før høj coronasmitte.

playKrav om test på lokal skole skal bremse smitten i Brøndby

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

20200809-122425-L-1920x1279we

Smitte med særlig coronavariant fundet i Herlev - nu er boligområde sat under lup

hurtigtest lyntest kviktest næsepodning

Nu kan du springe et trin over: Ny app skal gøre det lettere at kvikteste

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere