Glostrup virksomhed trukket ind i kamp mellem Forsvarets og S-ordfører

Privat firma fik millionordre overdraget uden udbud. Da opgaven omsider blev sendt i udbud, blev det aflyst. Men Forsvaret vil ikke finde sig i anklager om korruption og nepotisme.

En veritabel krig på ord er brudt ud mellem toppen af dansk forsvar og Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, som nævnes blandt favoritterne til jobbet som forsvarsminister i en S-SF-regering, skriver Berlingske.
      Konflikten mellem den måske kommende forsvarsminister og Forsvaret har rod på Flådestation Korsør. Dyrby Paulsens bor og er valgt i byen. For knap to år siden flyttede Forsvarets Materieltjeneste vedligeholdelsen af skibsmotorer fra flådestationens motorværksted til en privat virksomhed, fordi kvaliteten af vedligeholdelsen var så dårlig, at 11 skibsmotorer havarerede efter reparation på motorværkstedet. Havarierne truede Søværnets redningsberedskab på havet.
      Som lokal folketingskandidat anklagede Dyrby Paulsen i læserindlæg i de lokale ugeblade i sidste uge flere ledere i Forsvarets Materieltjeneste for blandt andet nepotisme, ulovlig udlicitering og andre lovovertrædelser i et forsøg på at lukke flådestationens motorværksted til fordel for den private virksomhed Holm-Technoscan A/S i Glostrup. Og det vil den daværende chef for Forsvarets Materieltjeneste, generalløjtnant Per Ludvigsen, ikke finde sig i.
      I et indlæg i Berlingske i dag opfordrer generalen den socialdemokratiske ordfører til at afprøve sine påstande i retten. »Det overskrider alle grænser for anstændighed, når Dyrbys politiske selviscenesættelse foregår på bekostning af mine tidligere medarbejdere eller mig selv og indebærer beskyldninger om nepotisme, korruption og sygelige tvangstanker,« skriver generalen.
      Også forsvarschef Knud Bartels har reageret med et brev til Dyrby Paulsen, hvori forsvarschefen beder sin måske kommende politiske chef om at behandle Forsvarets medarbejdere ordentligt. I brevet fastslår Bartels, at han »føler en forpligtelse til at sige fra« over for Dyrbys beskyldninger mod medarbejderne i Forsvarets Materieltjeneste. »Vi ønsker en saglig og rimelig behandling af alle vore medarbejdere,« tilføjer forsvarschefen.
      Opgaven først sendt i udbud i juni i år
      I en netop offentliggjort redegørelse afviser Forsvarets Materieltjeneste alle anklager om nepotisme og inhabilitet. Men den nuværende chef for materieltjenesten, generalløjtnant Per Pugholm Olsen, erkender, at udbuddet af motorvedligeholdelsen  ifølge DR Penge til en samlet omsætning siden 2009 på 100 millioner kr.  ikke er forløbet som det skulle. Først i juni i år blev opgaven sendt i udbud, og en måned senere blev det annulleret, fordi materieltjenesten havde overset krav om en lønsomhedsanalyse og inddragelse af medarbejderne på motorværkstedet.
      Nu gennemfører materieltjenesten et nyt udbud i et forsøg på at få også udenlandske leverandører til at byde på motorvedligeholdelsen. Ifølge generalløjtnanten har Forsvarskommandoen krævet at godkende det nye udbud af den politisk betændte opgave, som også ventes forelagt partierne bag forsvarsforliget inden gennemførelse.
      Tager kritik fra forsvarsledelsen med ro
      John Dyrby Paulsen tager kritikken fra Forsvarets ledelse med ro. Om generalløjtnant Per Ludvigsens opfordring til en retssag siger den måske kommende forsvarsminister: »Det bringer ikke mit pis i kog. Selv om man måske i systemet ved, hvem det er, har jeg ikke nævnt nogle navne, så jeg tager det fuldstændig stille og roligt,« siger han til Berlingske. I sit svarbrev til forsvarschef Knud Bartels er Dyrby dog knap så håndfast: »Jeg har ikke i mit indlæg nævnt specifikke medarbejdere; men jeg kan ved fornyet gennemlæsning godt forstå, hvis nogle involverede kan føle sig ramt. Jeg har stor respekt for din henvendelse og tonen heri, og jeg tager din opfordring til at overveje lignende udtalelser i fremtiden til mig,« skriver Dyrby. Han tilføjer dog, at de ansatte på motorværkstedet i Korsør »har måttet vente urimeligt længe på en fair og rimelig behandling.«
      Der er 12 ansatte på motorværkstedets dieselafdeling, som ikke har haft meget at lave siden foråret 2010. »Det var planen at reducere på motorværkstedet, men det fik vi ikke lov til,« siger generalløjtnant Per Pugholm Olsen. Afskedigelserne på motorværkstedet blev forhindret af »den politiske interesse« for sagen. Generalløjtnanten understreger, at den dårlige vedligeholdelse af skibsmotorer i Korsør, som udløste hele sagen, ikke kun er motorværkstedets ansvar. Det er et fælles ansvar for hele materieltjenesten, siger han. Politikeren mod forsvaret


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik