Gidseltager fængslet efter drama på politigård

  En 34-årig mand er varetægtsfængslet i 13 dage efter gidseldramaet på Københavns Politigård.

Foto: TV2/Lorry

En 34-årig mand er tirsdag i Dommervagten i København blevet varetægtsfængslet i 13 dage for frihedsberøvelse efter gidseldramaet i Politigårdens Fængsel i København mandag.

 

- Han er sigtet for frihedsberøvelse af en indsat, hvor han brugte en spids genstand, som han selv har fabrikeret, sagde senioranklager Maria Cingari tidligere til Ritzau.

 

Gidseltageren er ifølge Ekstra Bladets netavis tidligere dømt for røveri, røveriforsøg, vold, vidnetrusler og frihedsberøvelse. Han afsoner en dom i Politigårdens fængsel og har siddet under de særligt sikrede forhold i 20 måneder.

 

Det indebærer, at han sidder i sin celle 23 timer i døgnet og ikke har mulighed for at bestemme noget selv. Ofte må han vente 30-45 minutter på at komme på toilettet, forklarede han i retten.

Gidseltagningen i det særligt sikrede fængsel på Politigården begyndte under en gårdtur kort før klokken 14 mandag eftermiddag og varede omkring fire timer, før situationen endte fredeligt.

 

Gidseltageren overgav sig efter en længere forhandling med politiet, men han har ikke givet en forklaring til politiet på den desperate aktion, oplyser senioranklageren.

I grundlovsforhøret forklarede han, at hans gidsel, der har været i fængslet i fire måneder, havde skrevet under på en seddel med teksten "frivillig gidsel", inden den sigtede tog fat i ham og holdt sit hjemmelavede våben mod hans hals foran et overvågningskamera.

 

Han nægtede sig skyldig i sigtelsen om frihedsberøvelse og gav det indtryk, at gidselaktionen var møntet på at få de dårlige forhold i fængslet i pressen.

Gidseltageren har givet udtryk for utilfredshed med, at han ikke har kunnet komme med i et exitprogram for at komme ud af bandemiljøet, og at han havde fået afslag på narkoafvænning.

Han er angiveligt utilfreds med, at hans gidsel, der er en mand i 20'erne, i fængslet fyldes med psykofarmaka, og at han også selv får den slags beroligende medicin tilbudt.

 

Det våben, som han havde brugt under sin aktion, var et hjemmelavet stikvåben lavet af en tandbørste, stumper af et håndklæde og noget tape, forklarede han.

Den udramatiske afslutning på gidselaktionen kom i stand, kort efter at gidseltagerens forsvarsadvokat, Finn Walther Petersen, var blevet inddraget i forhandlingerne.

Ved grundlovsforhøret forsøgte anklageren at få forsvarsadvokaten skiftet ud med den begrundelse, at han måske på et senere tidspunkt skal vidne i sagen.

 

Den begæring blev imidlertid til den sigtedes tilfredshed afvist af dommeren.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik