Frygt for flere ghettoer

Flere ghettoer for både rige og fattige er konsekvensen, hvis blå blok sløjfer billig-boliglov, siger ekspert.

Foto: TV 2 Lorry

Rulles billig-boligloven tilbage, er det en sikker investering i fremtidige ghettoer.

Sådan lyder den hårde vurdering fra professor ved Institut for Plan, By og Proces på Roskilde Universitet, John Andersen til Ritzau, efter at Folketingets blå partier har meldt sig parate til at sløjfe loven.

Loven giver kommuner ret til at indlægge 25 procent almene boliger i nye lokalplaner, hvilket går i vasken, hvis loven afskaffes.

- Der vil både blive skabt flere ghettoer for fattige og for rige i de større byer, sigerJohn Andersen til Ritzau.

Den forrige SR-regering indførte, med støtte fra SF og Enhedslisten, loven ved en ændring i planloven for at sørge for billige boliger i nye og dyre by-områder. Loven skulle endvidere skabe en blandet sammensætning af beboere, skriver Ritzau.

I København frygter overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokratiet, at en eventuel tilbagerulning af loven vil betyde, at København kun bliver for de rigeste.

En frygt der deles af professor John Andersen.

- Når man har en almen sektor af en vis størrelse, betyder det både, at man blander sociale indkomstgrupper, og at man undgår kæmpe komplekser med udelukkende almene boliger, siger han til Ritzau.

Desuden er det ikke kun folk på overførselsindkomster, der vil blive presset ud af boligerne i storbyerne.

- Det er også almindelige folk på 3F-lønninger, pædagoger og sosu-assistenter, som ikke kan købe en 3-værelses lejlighed til 4,5 millioner kroner, men som godt kan betale 10.000 kroner om måneden for en almen bolig i København, siger han videre til Ritzau.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik