Frisør i opråb til kolleger: Stop med private klipninger

Frisørsalonerne er lukkede, men det er stadig tilladt at klippe folk i deres hjem. En frisør fra Hellerup kommer nu med et opråb til branchen.

Siden den 18. marts har frisørsalonen Moro by Larsen i Hellerup været lukket.

Det skyldes det forbud mod at holde åbent, som myndighederne har pålagt de liberale serviceerhverv for at begrænse spredningen af coronavirus i samfundet. 

quote Kunderne er frustrerede... og langhårede. Men smittefaren er jo gevaldig stor i folks private hjem, og tænk hvis man så klipper fire-fem stykker om dagen

Jan Larsen, frisør

Alligevel får indehaveren af salonen på Strandvejen opkald fra kunderne. 

- De ringer og siger, at de gerne vil støtte mig og spørger, om jeg eller mine medarbejdere kan komme hjem til dem og klippe dem, når nu salonen er lukket. Det er ikke flere hundrede, men nogle få - og det er primært ældre kunder, fortæller Jan Larsen, der er indehaver af Moro by Larsen.

Kunderne er langhårede

Det midlertidige forbud mod liberale serviceerhverv som frisører, tatovører, massører, kosmetologer og flere andre er indført, fordi det ikke er muligt at holde behørig afstand til kunderne. 

- Kunderne er frustrerede... og langhårede. Men smittefaren er jo gevaldig stor i folks private hjem, og tænk hvis man så klipper fire-fem stykker om dagen. Desuden forsvinder muligheden for at få lønkompensation fra staten, hvis mine medarbejdere arbejder under lukningen. Så jeg siger klart nej. Og det er kunderne meget forstående overfor, lyder det fra Jan Larsen. 

Selvom de erhvervsdrivende er blevet beordret til at lukke deres forretninger, så er det stadig tilladt for frisørne at tage hjem til kunderne og udføre arbejdet der. Det kan man læse på politiets hjemmeside.

 
 

Jan Larsen er bekendt med flere frisører, der gør netop det. 

- Der er slet ingen tvivl om, at det sker. Har du en kam og en saks, kan du jo klippe folk. Men det er en farlig situation. Spørgsmålet er også, om det bliver registreret, eller om det er sort arbejde. Det er skidt for branchen, for det er omsætning, som vi, der holder lukket, så ikke får den dag, vi får lov til at åbne igen, fortæller han. 

Jan Larsen (næstlængst til højre) med sin hustru og deres ansatte foran frisørsalonen Moro by Larsen på Strandvejen i Hellerup.
Jan Larsen (næstlængst til højre) med sin hustru og deres ansatte foran frisørsalonen Moro by Larsen på Strandvejen i Hellerup.
Foto: Privatfoto

Fagorganisation vil have totalforbud

Hos Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere (Dofk) bekræfter man situationen. 

- Det er rigtig dyrt for frisørerne at holde salonerne lukkede, og det er jo katastrofalt, hvis nogen føler sig nødsaget til at tage hjem til kunderne for at tjene lidt penge. Så kan man skabe en alenlang smittekæde ved at slæbe virus med fra hus til hus. Det øger samtidig også risikoen for, at der bliver lavet sort arbejde, for der er jo ikke særlig mange dankortterminaler ude i de danske hjem, lyder det fra formand Connie Mikkelsen.  

Fagorganisationen har kontaktet myndighederne, og formanden har for få dage siden skrevet direkte til Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen, men der er ikke sket en ændring. 

- Det er en regulær fejl 40. Det må det simpelthen være. Nogen har sovet i timen, lyder det fra Connie Mikkelsen, der fortæller, at flere af hendes medlemmer oplever at blive presset til at klippe i hjemmet af de kunder, som kender til reglerne.

Dofk så hellere, at der kom et totalforbud.

- Det er fint for os, at frisørsalonerne er blevet tvangslukkede, for mange var utrygge ved situationen op til, at det skete. Men vi er nødt til alle at være i samme båd. Hvis nogen bryder den påpasselighed, som andre udviser, så udskyder det jo datoen for, hvornår frisørerne kan åbne salonerne igen, og det er vi bestemt ikke interesserede i, siger Connie Mikkelsen. 

Stå sammen som branche

På Strandvejen i Hellerup glæder Jan Larsen sig til, at han en dag kan åbne sin frisørsalon igen. Indtil da bakker han op om den kampagne, som Dofk har lavet, der opfordrer frisører til at være kollegiale og ikke klippe kunderne i øjeblikket. 

 
 
Foto: Kampagne fra Dofk

- Det er vigtigt, at vi står sammen som branche. Vi skal gøre, som myndighederne siger og holde afstand. Derfor skal vi holde os fra private hjem. Kunderne skal også lade være med at ringe og spørge efter en klipning - først og fremmest for deres egen skyld.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

coronapics

Et år med corona: Her er billederne, du aldrig glemmer

Coronavaccine

OVERBLIK: Se, hvornår du kan få vaccinen

Anmærkning 2021-03-05 120805

playFremtidsforsker om tiden efter corona: Kram erstatter håndtryk

20210217-140125-L-1920x1280we

Skoleelever i Ishøj skal fortsat blive hjemme

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere