Friluftsrådet: Hvis du laver nummer et eller to i naturen, bør du kende disse regler

Friluftsrådet guider dig til, hvad du må og ikke må, når nødtørften skal forrettes i det fri.

Der findes intet så fredsommeligt som en god gåtur ved stranden eller i skoven.

Den indre ro kan dog hurtigt blive forstyrret, hvis der pludselig opstår et akut behov for at gå på toilettet.

Det kan nemlig være en anelse upraktisk at skulle lave stort eller småt i det fri. Men ikke nok med det, så siger reglerne faktisk, at man skal holde sig.

For naturen er ikke et toilet for andre end de vilde dyr, der lever der, lyder det fra Friluftsrådet.

- Reglen er, at man skal holde sig, hvis man er trængende på stranden, i skoven eller andre steder i naturen, siger Anker Madsen, der er chefkonsulent i Friluftsrådet, i en pressemeddelelse.

Risiko for bøde

Han fortæller, at man ligefrem kan risikere en bøde, hvis man bliver taget i at tisse eller lave lort i naturen.

- Det er ikke anderledes, end hvis du på vej hjem fra byen en sen nattetime tisser op af en bygning. Det er lige så ulovligt at gøre det i naturen, og du risikerer at få en bøde. Så det er bare ud at spejde efter et toilet, siger Anker Madsen.

Skulle det dog ske, at man når helt derud, hvor det føles som om, at en muldvarp er ved at grave sig ud gennem ens underbukser, så bør man følge visse anbefalinger.

- Det er klart, at der jo ikke er nogen, der skal gøre i bukserne, hvis der opstår et akut behov for at besørge. Er det tilfældet, så vil jeg anbefale, at man går langt væk fra stier eller åbne arealer, finder sig et uforstyrret sted bag buske eller noget krat, og så gør det, man skal gøre. Men det er altså kun i de absolut mest grelle tilfælde, det er en løsning, siger Anker Madsen.

Grav din lort ned eller dæk den til

Han lægger yderligere vægt på, at når man har besørget i naturen, så skal efterladenskaberne enten graves ned eller dækkes til med grene og blade.

Alternativt kan man gøre, som når man går tur med hunden, samle lorten op i en pose og smide den ud.

Dog kan der være formildende omstændigheder. Blandt andet når der er tale om børn.

- Hvis lille Ida på fem år skal tisse, så skal hun altså tisse, og det kan nok gå, hvis ikke der er anden udvej. Det forulemper nok ikke ret mange. Men gå alligevel afsides og find et krat at sidde bag, siger Anker Madsen.