Frihedsmuseet kan tidligst genåbnes om tre år

Det går alt for langsomt med at få genopbygget det nedbrændte museum, kritiserer Pia Kjærsgaard (DF).

Det kommer til at tage lang tid, før Frihedsmuseet i København kan genåbnes, efter at en voldsom påsat brand hærgede museet i foråret.

Tidligst om tre år vil et nyopført museum være klar til at slå dørene op for offentligheden, meddeler kulturminister Marianne Jelved (R).

- Den foreløbige tidsplan for genetablering af Frihedsmuseet indebærer, at museet forventes at stå færdigt i slutningen af 2016 eller starten af 2017, skriver hun i et svar til Folketingets Kulturudvalg.

Projektkonkurrence om nyt byggeri

Kulturministeren meddeler, at der næste år vil blive afholdt en projektkonkurrence om byggeriet af det nye museum som erstatning for den brændte bygning ved Kastellet i København, der har fået så store skader, at den ikke kan genbruges.

- Jeg har tiltrådt anbefalingen og bedt Nationalmuseet om at gå videre med at planlægge et nybygget museum beliggende på samme plads og med cirka det samme areal som det brændte museum, skriver Marianne Jelved.

Kulturministerens tidsplan møder dog hård kritik fra Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, som mener, at byggeriet burde kunne gennemføres langt hurtigere.

DF foreslår at afsætte midler på næste års finanslov

- Jeg synes, det er for dårligt, at det skal tage så lang tid. Jeg ønsker jo virkelig, at de veteraner og frihedskæmpere, der stadig er i live, skal nå at opleve, at Frihedsmuseet bliver genopført. Det skal man også tænke på, siger hun.

Dansk Folkeparti har foreslået at afsætte midler allerede på næste års finanslov til genopbygningen af Frihedsmuseet, men det har regeringen ingen planer om.

Samtidig er Pia Kjærsgaard også meget kritisk over for, at kulturministeren har tænkt sig at lade Nationalmuseet afholde en workshop om "det historiefaglige indhold" af den nye udstilling i Frihedsmuseet.

Politiet har ikke fundet gerningsmand

Dansk Folkeparti er stærkt imod planerne om, at Frihedsmuseet i fremtiden skal omfatte en bredere del af Anden Verdenskrig og besættelsestiden end bare modstandskæmpernes frihedskamp.

- Workshop og Frihedsmuseet - for mig hænger de to ord slet ikke sammen. Frihedsmuseet skal være, som det hele tiden har været. Det skal kulturministeren ikke ændre på, siger Kjærsgaard.

Det er ikke lykkedes politiet at opklare, hvem der påsatte den voldsomme brand natten til søndag den 28. april i år. Trods branden lykkedes det at redde museets uerstattelige udstillingsgenstande fra den danske modstandskamp.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Henrik Nordbrandt

playDigteren Henrik Nordbrandt led af anoreksi: Det var et ubevidst ønske om at begå selvmord

20130516-162059-L-1920x1280we

Nu kan du få gratis adgang til oplysninger om dig selv i Rigsarkivet: Sådan gør du

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere