Frederiksværk som verdensarv

Kronborg slot, Jelling og Roskilde Domkirke er for længst optaget. Jagtsystemet i de nordsjællandske skove kandiderer til optagelse. Og nu hviskes der i krogene om endnu en mulig nordsjællandsk kandidat til optagelse på Unescos liste over verdensarv; nemlig industribebyggelsen Frederiksværk, skriver Frederiksborg Amts Avis, torsdag.
Paul Belford, direktør for Frederiksværks pendant i England, Iron Bridge, der har figureret på Unescos berømte liste siden 1986, har lige deltaget i en konference om industrikultur og oplevelsesøkonomi i Frederiksværk, og han er ikke tvivl:
- Frederiksværk har det, der skal til, siger han til avisen.
I Kulturarvsstyrelsen er man en smule skeptisk, men ikke afvisende over for tanken. Frederiksværk har nemlig noget, industribebyggelserne på Unescos liste ikke har. En industri, der stadig er i drift.
- Det er den historie, Frederiksværk kan markedsføre sig på, siger specialkonsulent i Kulturarvsstyrelsen Caspar Jørgensen.
Han ser i øvrigt store udfordringer i forhold til, hvordan man tænker bevaring og hidtil har tænkt bevaring, hvis Frederiksværk skulle finde vej til Unescos liste.
- Det kræver jo, at vi finder en opskrift, så vi (Kulturarvsstyrelsen og Unesco, red) ikke hindrer den fremtidige produktion på stedet, som jo på længere sigt vil kræve ombygninger, siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik