Frederiksværk som verdensarv

Kronborg slot, Jelling og Roskilde Domkirke er for længst optaget. Jagtsystemet i de nordsjællandske skove kandiderer til optagelse. Og nu hviskes der i krogene om endnu en mulig nordsjællandsk kandidat til optagelse på Unescos liste over verdensarv; nemlig industribebyggelsen Frederiksværk, skriver Frederiksborg Amts Avis, torsdag.
Paul Belford, direktør for Frederiksværks pendant i England, Iron Bridge, der har figureret på Unescos berømte liste siden 1986, har lige deltaget i en konference om industrikultur og oplevelsesøkonomi i Frederiksværk, og han er ikke tvivl:
- Frederiksværk har det, der skal til, siger han til avisen.
I Kulturarvsstyrelsen er man en smule skeptisk, men ikke afvisende over for tanken. Frederiksværk har nemlig noget, industribebyggelserne på Unescos liste ikke har. En industri, der stadig er i drift.
- Det er den historie, Frederiksværk kan markedsføre sig på, siger specialkonsulent i Kulturarvsstyrelsen Caspar Jørgensen.
Han ser i øvrigt store udfordringer i forhold til, hvordan man tænker bevaring og hidtil har tænkt bevaring, hvis Frederiksværk skulle finde vej til Unescos liste.
- Det kræver jo, at vi finder en opskrift, så vi (Kulturarvsstyrelsen og Unesco, red) ikke hindrer den fremtidige produktion på stedet, som jo på længere sigt vil kræve ombygninger, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere