Frederikssund får billigere varme

Husstande i Frederikssund får en besparelse på flere tusinde kroner om året på grund af samarbejde om overskudsvarme ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Haldor Topsøe, Frederikssund Foto: TV2/Lorry

Haldor Topsøes katalysatorfabrik i Frederikssund og energiselskabet E.ON har officielt indviet deres fælles fjernvarmeprojekt, der sikrer, at overskudsvarme fra fabrikkens produktion ender i rørene hos byens 1725 fjernvarmekunder.

En familie i et standardhus på 130 kvadratmeter får dermed en besparelse på omkring 2000 om året. Haldor Topsøe og E.ON sparer også både CO2 og penge, når investeringer på mere end ti millioner kroner er tjent ind.

Tiltaget glæder Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen, fordi det blandt andet bidrager til kommunens grønne ambitioner.

- Det er klart som borgmester betyder det også meget, at borgerne sparer penge, det giver købekraft i den anden ende, siger han.

- Vi kan forklare vores medarbejdere, at vi ved produktionen kan udnytte ressourcerne bedre, siger Haldor Topsøes fabriksdirektør Ole Jacobsen og tilføjer, at de kan få glæde af det hjemme.

E.ON og Haldor Topsøe træder i fodsporene på firmaer som Grundfoss og Aalborg Portland, der allerede leverer varme lokalt, og der er potentiale til at udnytte overskudsvarme i langt højere grad på landsplan.

En rapport udarbejdet af konsulentfirmaet Viegand Maagøe peger på, at virksomheder kan udnytte overskudsvarme svarende til 2778 GWh årligt, og herunder kan man blandt andet dække 70.000 parcelhuses varmebehov gennem fjernvarmenettet.

Dansk Industri ser også potentialet, men den videre udbredelse afhænger meget af økonomien i det enkelte firma i forhold til de investeringer, der skal laves, samt de afgifter virksomhederne skal betale.

- Det er teknisk svært, det er ikke one size fits all, siger energi- og klimapolitisk chef i DI, Troels Ranis.

Som en del af regeringens energiforlig er en arbejdsgruppe i gang med at se på afgifter og muligheder for udnyttelse af overskudsvarme.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik