Fredelig premiere på Breivik-forestilling

Der var hverken demonstrationer eller uro, da CaféTeatret i København mandag viste omstridt stykke om Breivik.

Alt gik fredeligt for sig, da CaféTeatret i København mandag aften havde premiere på den omstridte Breivik-forestilling "Manifest 2083".

Dramatikeren Christian Lollike og skuespilleren Olaf Højgaard har omsat dele af den norske massemorder Anders Behring Breiviks 1518 sider lange manifest til et teaterstykke, der senere skal vises i såvel Aarhus som Oslo. Lollike og Højgaard har modtaget hademails og hadeindlæg i massevis, efter at de i januar præsenterede deres projekt.

Premierepublikummet bestod især af dansk og international presse. En tilstedeværende anmelder bemærkede efter forestillingen, at "idéen om stykket er måske bedre end stykket selv".

Breivik myrdede 77 mennesker, da han 22. juli sidste år først sprængte en bombe i regeringskvarteret i Oslo og senere nedskød snesevis af deltagere på en sommerlejr for Arbeiderpartiets ungdomsorganisation på øen Utøya.

Forinden havde han via e-mail spredt sit manifest. Heri beskriver han sig selv som kommandør i en gruppe af efterkommere til tempelridderne, der bekæmpede islamiseringen af Europa.

Hovedrolleindehaveren Olaf Højgaard - som er alene på scenen under hele forestillingen - præsenterede sig først med eget navn og hoppede derefter flere gange ind og ud af rollen som Anders Breivik.

Der bliver i stykket ikke vist klip fra massakren, men udelukkende billeder af ambulancer, og et enkelt sted bliver Breiviks ansigt, udstyret med falsk mund, projiceret op på bagtæppet.

Instruktøren og skuespilleren gør i stykket meget ud af at sammenholde Breiviks ideologi med højreideologier andre steder i Europa - Front National i Frankrig, Liga Nord i Italien, Sverigedemokraterna og herhjemme Dansk Folkeparti.

Breivik blev i august i år idømt 21 års forvaring for massemordet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

BwnnyBuste2

playFolkekær nationaldigter hædret tre år efter sin død

genforeningsmonumentet

De skjulte spor: Kender du alle de sønderjyske minder i København?

_K0A1491_1

playBunker har stået tom siden Anden Verdenskrig: Danner nu ramme om helt nye oplevelser

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere