Fredag klokken 20.59 går det løs: Politiet giver et blæs - og det er ikke rart

J-dag er lige om hjørnet, og det samme er politiet, så tænk jer nu om, lyder opfordringen fra Rådet for Sikker Trafik.

Den første fredag i november er traditionen tro J-dag. 

Kl. 20.59 bliver den bittersøde juleøl fra Tuborg frigivet, og allerede nu har barer og værtshuse i hele Hovedstadsområdet sat de folieindpakkede bajerflasker til afkøling. 

Der er en stor gå-i-byen-aften i vente, og der bliver travlt både foran og bag bardisken. Men også politiet ruster sig til travlhed. For selvom antallet af spritbilister er nedadgående, så er antallet stadigt for højt. 

I en undersøgelse blandt dømte spritbilister, som deltog i Danske Regioners Alkohol, Narko og Trafik-kursus i 2017, svarer 40 procent, at de blev taget for spritkørsel i forbindelse med en fest.

I samme undersøgelse svarer 13 procent, at de blev taget dagen derpå. Med andre ord er der god grund til at tænke sig om og planlægge hjemtransporten på forhånd.

Har du styr på genstandene? Eller kan du få det her. 
Har du styr på genstandene? Eller kan du få det her. 
Foto: Rådet for Sikker Trafik

- Skal man ud at drikke årets første juleøl, er det en rigtig god idé at lade bilen stå hjemme. Står man sidst på aftenen og gerne vil hjem, kan nogen desværre blive fristet til at tage bilen. Det er ekstremt farligt for en selv og alle andre trafikanter, så sørg nu for at have et alternativ til bilen, når du skal hjem fra festen, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Målrettet politikontrol
I 2017 sigtede politiet 15 bilister for spirituskørsel på J-dag, og der blev registreret tre spritrelaterede trafikulykker.

Det kan naturligvis ikke med sikkerhed siges, at bilisternes promille skyldtes julebryggen, men resultatet viser alligevel, at der er god grund til, at politiet har en målrettet kontrol netop den dag.

- Spritkørsel er fuldstændig uacceptabelt, og det er samtidig noget, som et stort flertal af danskerne tager afstand fra. Der er desværre bare stadig nogen, der ikke har forstået budskabet, og derfor har vi målrettet vores kontroller for at få dem stoppet, før de skader andre eller sig selv, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Så husk det nu, lad bilen stå, når julebryggen går i blodet. 

Alkoholfri øl vinder frem på markedet og fra flere kanter håber man, at det kan være med til at nedbringe antallet af dødsulykker. 

Alkoholfri øl skal forhindre dødsulykker. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Neon Hovedbanegården

Alarm afblæst: Hovedbanegården blev evakueret

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

25_seconds

playPoliti kalder sag om afbrændt Mette Frederiksen-dukke for "alvorlig"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere