Frankrig hædrer københavnske terrorofre

Den franske ambassade i Danmark uddeler hædersmedaljer til de to ofre for terrorangrebet i København i februar.

Foto: TV 2 Lorry

På mandag hædres to danske statsborgere som helte af den franske stat.

Det første danske terroroffer, Finn Nørgaard, vil modtage den franske orden Arts et Lettres, der normalt gives til store kulturpersonligheder.

Finn Nørgaard blev dræbt af skud, da han ifølge vidner forsøgte at stoppe terroristen ved et arrangement i Krudttønden på Østerbro, hvor den franske ambassadør, François Zimeray blandt andet deltog.

Terrorens andet offer, den 37-årige Dan Uzan, der blev skudt, da han stod vagt ved den jødiske synagoge i Krystalgade, modtager den franske Médaille de Courage. Det er en tapperhedsmedalje, der gives til personer, der har udvist særligt mod og dedikation.

- Medaljerne er Frankrigs tak til to almindelige mennesker, der qua deres pligtfølelse formentlig reddede mange liv den dag, og hvis værdier kan inspirere andre, siger Frankrigs ambassadør, François Zimeray til Berlingske.

Han tilføjer, at man i Frankrig ser terrorangrebet i København som en direkte forlængelse af terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris få uger tidligere.

I Danmark er der skrevet en del om de to terrorofre, men de er ikke hædret officielt, som det nu sker fra fransk side.

Danske ordenstegn uddeles af kongehuset. De skal returneres efter bærerens død og uddeles derfor ikke posthumt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik