Fra i dag skal politiet rykke ud til bestemte anmeldelser

Et bredt flertalt i Folketinget i december 2020 besluttede, at initiativet skulle være en del af den nye flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden.

Bliver du udsat for indbrud, voldtægt, vold eller opdager salg af narkotika ved skoler, er du fra mandag garanteret, at politiet rykker ud med det samme, når der er akut behov for politiets hjælp.

Det sker, efter den såkaldte politigaranti træder i kraft i alle landets politikredse.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup vil aftalen få enorm betydning.

- Hvis du er offer for så alvorlige forbrydelser som indbrud, vold eller voldtægt, har det en enorm betydning, at du hurtigt får hjælp af politiet, udtaler den socialdemokratiske justitsminister, Nick Hækkerup, i pressemeddelelsen.

- En hurtig indsats er afgørende for, at politiet kan hjælpe med at genoprette trygheden og efterforske forbrydelsen. Det må der aldrig herske tvivl om. Derfor indfører vi nu en garanti for, at politiet rykker ud så hurtigt som muligt, lyder det.

Politigarantien træder i kraft, efter at et bredt flertalt i Folketinget i december 2020 besluttede, at initiativet skulle være en del af den nye flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden.

Giver gennemsigtighed

Garantien betyder, at politiet i fremtiden for eksempel er forpligtet til at komme til stedet ved alle indbrud i privat beboelse, og senest 24 timer efter borgeren har anmeldt indbruddet til politiet.

Derudover skal politiet rykke ud med det samme og komme berørte borgere til undsætning hurtigst muligt, såfremt der er akut behov for politiet i sager om vold og voldtægt.

Ifølge Thorkild Fogde, der er Rigspolitichef, er garantien med til at give gennemsigtighed for, hvordan politiet skal gribe sager an.

- Politigarantierne giver klare rammer for, hvordan sagerne skal gribes an, når politikredsene får anmeldelser om voldtægt, vold, indbrud og narkosalg ved skoler. Det er alt sammen alvorlig kriminalitet, hvor offeret ofte står i en svær situation, eller kriminaliteten påvirker trygheden i et lokalområde.

- Derfor er det vigtigt, at vi reagerer hurtigt i akutte situationer, og at vi er der for ofrene og sikrer, at efterforskningen kommer effektivt i gang med sporsikring og afhøringer. Alt sammen for at få genskabt trygheden hos borgerne og opretholde retsfølelsen, siger han.

Forbund: Betjente får svært ved at indfri ny politigaranti

Politiet får dog svært ved at leve op til en ny politigaranti. Det siger formand for Politiforbundet Heino Kegel. Han mener, det vil kræve langt flere betjente end i dag.

- Vi er kun de betjente, vi er, og jeg tror ikke, at garantien kommer til at ændre det helt store. Man skal passe på med at stille garantier - det her er ren symbolpolitik, siger Heino Kegel til Ritzau.

I øjeblikket råder landets politikredse over cirka 10.500 betjente. Inden udgangen af 2022 tilføres yderligere 300.

Men skal garantien realiseres, vil det kræve i alt cirka 15.000 betjente, siger Heino Kegel.

- Så ville tingene begynde at hænge sammen. Men vi er jo langt derfra, siger han.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvorvidt der kommer til at være behov for at rekruttere flere politibetjente for at opretholde aftalen.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik