Fra i dag gælder der helt nye og strengere regler for motorcykelejere

Er du den heldige ejer af en motorcykel, så er der en række nye ting, du skal være opmærksom på i det nye år.

Det kan godt være, at kværnen står et lunt og godt sted for vintersæsonen i øjeblikket, men allerede nu er der god grund til at forberede årets kommende ture.

For allerede fra i dag af træder en række nye regler i krav.

Folketinget har netop besluttet, at motorcykler er omfattet af reglerne om periodiske syn efter periodesynsdirektivet.

quote Jeg forventer, at det nye effektive kontrolredskab kombineret med høje bøder vil reducere antallet af larmende motorcykler

Benny Engelbrecht (S), transportminister

Det skriver færdselsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det betyder ikke, at din motorcykel skal til syn, inden du får lov at trille årets første tur. Reglerne implementeres i stedet med stikprøvekontrol, hvor færdselsstyrelsen har mulighed for at tjekke motorcyklens tekniske stand, og om de støjer for meget.

"Støjende motorcykler er et stort problem"

Det vil sige, at du fremover kan blive stoppet ved vejsiden af færdselsstyrelsen, der håber, at man med denne metode også sikrer sig, at motorcykler med ulovlig og larmende udstødning får lovligt udstyr før synet.

- Støj fra motorcykler er et problem. Nu får Færdselsstyrelsen mulighed for at lave vejsidekontroller af motorcykler, og jeg forventer, at det nye effektive kontrolredskab kombineret med høje bøder vil reducere antallet af larmende motorcykler, siger transportminister, Benny Engelbrecht (S), og fortsætter: 

- Samtidig har det været vigtigt for mig at finde en løsning på implementering af EU reglerne, så det bliver mindre indgribende for motorcykelejerne end krav om faste periodiske syn.

Ifølge Færdselsstyrelsen er det et "kendt problem", at der kommer unødig støj fra motorcykler. Det skyldes ifølge styrelsen oftest, at motorcyklen er udstyret med en ulovlig udstødning.

Risikerer bøder

Det kan være generende for andre, når motorcykler larmer mere end tilladt. Færdselsstyrelsen kalder derfor vejsidekontrollerne for "en effektiv alternativ trafikforanstaltning til periodiske syn".

Der gælder i dag forskellige støjkrav afhængigt af alderen og typen af motorcyklen, som for eksempel veteranmotorcykler, og det vil stadig være tilfældet.

Det fremgår af færdselslovens § 118, stk. 8, at det anses for en skærpende omstændighed ved fastsættelsen af en bøde, når en motorcykel larmer mere end tilladt. 

Bøden for første forseelse ligger på 2.500 kr. for førstegangstilfælde. Herefter stiger bødestørrelsen.

I bemærkningerne til færdselslovens § 118, stk. 8 fremgår retningslinjerne for straffastsættelsen

Hvad undrer du dig over?

Ny afstemning hver onsdag