Forsvundet i 50 år – nu er sjælden kæmpe tun tilbage i Danmark

Forskere ved DTU mangler befolkningens hjælp til at dokumentere den blåfinnede tun tilbagevenden til de danske farvande.

En kæmpe er vendt tilbage til de danske farvande, og nu beder DTU Aqua danskerne om hjælp til at dokumentere det.

Der er tale om den blåfinnede tun, der kan blive op til to meter lang og veje enorme 700 kilo. De, der bliver spottet i Danmark, er dog noget mindre og vejer normalt mellem 200 og 250 kilo.

- Vi kan ikke være alle steder hele tiden, så vi har brug for hjælp fra danske sejlere, hvis vi skal kunne dokumentere, i hvilket omfang, hvor og hvornår den blåfinnede tun er i Danmark, siger Brian MacKenzie, der er professor ved DTU Aqua, til TV 2 Lorry.

Ved ikke, hvorfor de er tilbage

Tunen var ellers meget normal i Danmark i midten af det 20. århundrede, men blev så pludselig ikke set i næsten 60 år, før den igen begyndte at blive spottet for fire til fem år siden.

De gyder i enten i Middelhavet eller Den Mexicanske Golf, så den er langt hjemme fra, og på DTU ved de endnu ikke, præcis hvorfor den store fisk er returneret til de danske farvande.

- Vi mener, at de svømmer herop i jagten på føde. De er storforbrugere af sild og makrel, og her er bestanden vokset betragteligt de seneste 20-30 år, siger Brian MacKenzie.

Fakta om blåfinnet tun

Omvendt mener forskerne, at en af grundene til at den blåfinnede tun forsvandt var, at mængden af føde svandt ind grundet overfiskning.

Mærkning og sportsfiskeri

Forskerne er i gang med et omfattende mærkningsprogram, hvor de gennem to uger bruger danske sportsfiskere til at fange de store fisk for så at tage vævsprøver og tagge dem med avanceret sporingsudstyr.

Tag kontakt, hvis du ser en blåfinnet tun

Sporingsudstyr er programmeret til at falde af efter en bestemt periode, hvorefter det flyder op til overfladen, skaber kontakt til en satellit og sender dataene hjem til instituttet.

- Det er særligt vigtigt at vide, hvor tunene svømmer hen, når de forlader de danske farvande. På den måde kan vi sikre, at bestandene overlever, siger Brian MacKenzie.

Der er stor forskel på størrelsen af bestanden fra Middelhavet og Den Mexicanske Golf, og det er derfor vigtigt at vide, hvor tun, der bliver fanget kommet fra, så en enkelt bestand ikke bliver overfisket.