Forsvarer for mistænkt rigsarkiv-tyv fjernet fra sag

En dommer har valgt at tage en forsvarsadvokat af sagen om tyverier af nazi-dokumenter fra Rigsarkivet.

Advokaten Jakob Arrevad er lige nu ikke længere forsvarer for den 53-årige mistænke rigsarkivtyv, der sammen med en 46-årig medsigtet onsdag fik forlænget sin varetægtsfængsling med fire uger.

Årsagen er ifølge Ritzaus oplysninger, at forsvarsadvokaten har videregivet oplysninger fra et eller flere grundlovsforhør, hvor en dommer havde lukket dørene for offentligheden.

Derfor har en dommer besluttet, at Jakob Arrevad er udelukket fra sagen, og den 53-årige mistænkte må derfor finde sig en ny forsvarer.

- Jeg er ikke forsvarer i sagen lige pt., siger en kortfattet Jakob Arrevad til Ritzau.

Advokaten forklarer, at han siger "pt.", fordi spørgsmålet stadig verserer i retssystemet. Jakob Arrevad har nemlig klaget over afgørelsen til Den Særlige Klageret.

Den Særlige Klageret er sammensat af en højesteretsdommer, en landsdommer, en byretsdommer, en advokat og en universitetslærer i retsvidenskab eller anden jurist med særlig videnskabelig uddannelse.

Den Særlige Klageret træffer afgørelser i disciplinære sager vedrørende dommere og andet juridisk personale ansat ved domstolene.

Derudover ser Den Særlige Klageret også på sager om genoptagelse af straffesager og udelukkelse af forsvarere fra straffesager, som det er tilfældet med sagen om tyveri fra Rigsarkivet.

Det er uvist, hvilke oplysninger dommeren mener, at forsvarsadvokaten har givet videre. Men tidligere har Berlingske citeret Jakob Arrevad for, at hans klient tog hemmelige dokumenter tilhørende kongehuset, da det var til destruktion hos firmaet Renoflex.

Begge de varetægtsfængslede har nægtet sig skyldige, men har siddet fængslet siden anholdelsen sidst i oktober. Sigtelsen drejer sig om tyveri af især historiske dokumenter fra Anden Verdenskrig og fra retsopgøret efter besættelsen.

Det påstås, at tyverierne fra både Rigsarkivet og fra det tidligere Landsarkivet for Sjælland skal have stået på i 10 år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

retten i glostrup

56-årig anholdt for omfattende handel og indsmugling af narko

Politibil nat

Politi søger vidner efter teenager blev stukket med kniv i nakken på Nørrebro

Politiet til stede ved Nordsjællands Hospital i Hillerød

Formodet rockerdrabsmand fængslet i fire uger

Risbjergvej Hvidovre

Mand blottede sig for børn i ti år - tip fra lokale fældede ham

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere