Forskerpris med hak i renomméet

I dag uddeles Danmarks fornemste forskerpris på 1,2 mio. kr. Den blev i 2009 givet til den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa. 

Foto: TV 2 Lorry

Fem yngre forskere er udvalgt til EliteForsk-prisen og modtager hver 1,2 millioner kroner.

Danmarks fornemste forskerpris bliver torsdag uddelt til fem forskere fra landets universiteter.

De kan foruden æren nu se frem til en million kroner til ny forskning samt 200.000 til privatforbruget.

De fem prismodtagere spænder over alt fra nanoteknologi til økonomi og er alle mellem 41 og 44 år, hvilket kvalificerer dem til betegnelsen "yngre forskere".

- EliteForsk-priserne er en hæder til nogle af vores allerdygtigste yngre forskere og en hæder til selve forskningen. Ved at styrke eliten i dansk forskning styrkes også væksten i Danmark på sigt, siger forskningsminister Morten Østergaard (R).

 

Han overrækker priserne sammen med prins Joachim. I den anden ende af håndtrykket står fem professorer.

Anja Boisen fra DTU forsker i nanoteknologi, mens hendes kollega Frederik C. Krebs hyldes for sit arbejde med solenergi.

Hans Bräuner-Osborne fra Københavns Universitet bruger sine kræfter på molekylær lægemiddelforskning, og samme sted arbejder Peter Norman Sørensen med økonomi og finansiering.

Endelig er der en pris til Matthias Kriesell fra Syddansk Universitet, som beskæftiger sig med den matematiske grafteori.

EliteForsk-prisen er blevet uddelt siden 2006, men fik sidste år et alvorligt hak i renomméet.

Det daværende Videnskabsministerium måtte kræve prisen retur fra den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa, som havde modtaget den i 2009.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik