Forsker vil stoppe "hurtig mode": Corona var en bombe under industrien

Corona-nedlukningen kan være begyndelsen til enden for såkaldt "fast fashion" med mange årlige kollektioner i modebranchen.

Modeugen i København er skudt i gang.

Men den bliver væsenligt anderledes end normalt. Foruden færre deltagere vil mange events bliver streamet, og der vil denne gang være endnu større fokus på bæredygtighed.

Maria Mackinney-Valentin er lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler
for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) og forsker i bæredygtighed i modeindustrien.

Ifølge hende har den ufrivillige nedlukning af Danmark været en brat opvågning for brancher som modeindustrien.

- Corona har tilbudt os en mulighed for at gentænke, hvordan vi producerer mode, hvordan vi forbruger mode og hele modens betydning for os, siger hun.

Færre kollektioner

Siden begyndelsen af 1990'erne er der sket en eksplosion af det, der kaldes "fast fashion".

quote Corona har tilbudt os en mulighed for at gentænke, hvordan vi producerer mode, hvordan vi forbruger mode og hele modens betydning for os

Maria Mackinney-Valentin, Lektor, KADK

Fast fashion er, når store modevirksomheder ikke kun arbejder med to kollektioner om året, men hvor der istedet er en konstant strøm af nye produkter.

Modeindustrien er en af verdens helt store klimasyndere. Og ifølge Maria Mackinney-Valentin ser man, at modevirksomheder har helt op til 12 kollektioner om året.

Det er for meget for markedet og gør, at tøj der ikke bliver solgt ender med at blive brændt af.

Hun mener, at modeindustrien skal til at finde sin samvittighed igen og hele corona-situationen har sparket til det.

Maria Mackinney-Valentin mener, at arbejdet med at gøre modebranchen bæredygtig er et fælles ansvar.
Maria Mackinney-Valentin mener, at arbejdet med at gøre modebranchen bæredygtig er et fælles ansvar.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Der er alt for meget tøj i verden

Også modeindustriens egen brancheorganisation Dansk Mode & Textil, mener at det er tid til forandring. Ifølge dem er det nødvendigt at arbejde langt mere bæredygtigt.

quote Vi vil gerne erkende, at udviklingen ikke er gået hurtigt nok

Simon Hansen, presse- og kommunikationschef, Dansk Mode & Textil

Mange gode initiativer var sat i værk inden corona-krisen, og Simon Hansen fra Dansk Mode & Textil håber, at man på trods af krisen kan videreføre det arbejde og accelerere omstillingen af branchen. 

- Vi har gennem flere år arbejdet rigtig meget med bæredygtighed i den danske modebranche, men vil vil også gerne erkende at udviklingen simpelthen ikke er gået hurtigt nok. Vi er nødt til at arbejde på en langt mere bæredygtig i den her branche, siger Simon Hansen, der er presse- og kommunikationschef i Dansk Mode & Textil.

- Så bliver vi overhalet indenom af corona-krisen, men det, der kan være det positive udkom af det, er, at vi får accelereret den proces, der allerede var sat igang, fordi corona med alt tydelighed har understreget, at vi kan ikke arbejde på en måde, som ikke er bæredygtig. Der kommer til at ske rigtig meget på bæredygtighedsfronten, hvilket er rigtigt positivt, fordi vi står i en situation, hvor der er alt for meget tøj i verden, siger han.

- Corona har med alt tydelighed understreget, at vi ikke kan arbejde på en måde, som ikke er bæredygtig, siger Simon Hansen, der er presse- og kommunikationschef i Dansk Mode & Textil.
- Corona har med alt tydelighed understreget, at vi ikke kan arbejde på en måde, som ikke er bæredygtig, siger Simon Hansen, der er presse- og kommunikationschef i Dansk Mode & Textil.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Det er et fælles ansvar

Maria Mackinney-Valentin mener, at arbejdet med at gøre modebranchen bæredygtig er et fælles ansvar. Det er uddannelsernes ansvar, det er forbrugernes ansvar, det er virksomhedernes anvar, men i høj grad også et politisk ansvar.

- Man kunne tage inspiration fra andre industrier. Fiskeri og landbrug, hvor man har haft kvoter igennem mange år for at reducere produktion fra politisk side, og det kunne man jo også passende indføre indenfor mode og tekstil industrien. For der bliver simpelthen produceret for meget, og der bliver ikke taget ordentligt ansvar for det politisk, siger Maria Mackinney-Valentin.

Modeugen løber frem til onsdag den 12. august.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik