Forsker: Hærværk på valgplakater er anslag mod demokratiet

Valgplakater flytter stemmer, derfor er det omfattende hærværk på valgplakater i København meget alvorligt, mener kommunalforsker.

Det er intet mindre end et angreb på både ytringsfrihed og demokrati, når ukendte gerningsmænd i weekenden har brændt, overmalet og fjernet over 700 valgplakater i København. Det siger Kasper Møller Hansen, der er valgforsker ved Københavns Universitet til DR København.

Se indslag: Valgplakater bliver ødelagt

- Dette er både et anslag mod ytringsfriheden og demokratiet, fordi man har en lovlig ret til at reklamere for sine budskaber, når der er valg.

Omfanget af hærværket får flere politikere til at tro, at det er organiseret. Det mener blandt andet den konservative spidskandidat Rasmus Jarlov, der har fået hevet 700 plakater ned.

Stort arbejde at hive 700 plakater ned

- Jeg er lidt overrasket over, at jeg specifikt har været udsat for så voldsom en aktion, som må have været planlagt og må have været lavet af en del mennesker, fordi det er et stort arbejde at hive 700 plakater ned.

Sisse Marie Welling, der opstiller for SF, har fået brændt plakater af på Nørrebro. Hun tror, det har noget med hendes politik at gøre.

- Jeg tror mine valgplakater er blevet brændt af, fordi jeg har været ude og foreslå, at man bygger studieboliger på jagtvej 69, i stedet for bare at lade grunden stå tom, som den gør i dag. Det er i hvert fald lidt påfaldende, at det er lige på jagtvej 69, at man har valgt at brænde mine plakater af.

Både karakter og omfang er anderledes

Politikerne bakkes op af Kasper Møller Hansen. - Det er både karakteren og omfanget , som er anderledes. Vi har altid set, at der bliver tegnet overskæg, der bliver tegnet forskellige politiske tegn, eller at der bliver tegnet briller på, her er vi ude i en hel anden form for hærværk.

Der er blevet fjernet over 700 plakater på meget kort tid, det tyder på, at det er organiseret. Og det er ikke bare et spørgsmål om at lave en eller anden gimmick, det er et spørgsmål om decideret at ødelægge andre folks ejendom, siger han til DR København.

Valgplakater flytter stemmer

Udover at politikere har ret til at ytre deres holdninger på valgplakater op til kommunalvalget, så har valgplakaterne også en betydning for resultatet på selve valgdagen den 19. november, siger Kasper Møller Hansen til DR København.

- Vi ved jo også, at valgplakater faktisk flytter stemmer, så når de her valgplakater pludselig ikke er her, så giver det de her gerningsmænd mulighed for inddirekte at flytte stemmerne rundt inde i Borgerrepræsentationen. Og det er jo virkelig at give sådan nogle her gerningsmænd en fuldstændig horribel rolle i demokratiet.

Rasmus Jarlov har ikke noget bud på, hvem der har stået bag, men han er overbevist om, at det ikke er politiske modstandere fra andre partier.

-Vi aner ikke, hvem der står bag, og jeg vil heller ikke begynde at spekulere i det. Det eneste jeg gerne vil friholde, det er andre politiske partier. Jeg er fuldstændig sikker på, at det er nogen udenfor det politiske system, fordi vi har så meget respekt for hinandens arbejde trods alt, at det gør man ikke, hvis man kommer fra et andet parti.