Forfulgte forfattere får husly i Danmark

Fire udenlandske forfattere, som alle er forfulgte i deres hjemland, kan nu få husly i Danmark

.

Statens Kunstråds Litteraturudvalg har ifølge en pressemeddelelse fra Kulturministeriet besluttet at give Fanø, Frederiksberg, Odense og Århus kommuner støtte til at etablere en såkaldt fribyordning i de kommende to år.

De fire kommuner kan dermed tilbyde en forfulgt udenlandsk forfatter et sted at opholde sig og udtrykke sig kunstnerisk uden frygt for censur, fængsling eller andre overgreb.

Kulturministeriet har afsat to millioner kroner, som dels går til at støtte kommunerne i etableringsfasen, dels placeres i en pulje til kulturelle aktiviteter i forbindelse med forfatternes virke.

De fire danske fribykommuner indgår i et internationalt netværk under betegnelsen Icorn. På organisationens liste står i øjeblikket omkring 40 forfattere, der venter på et sted, hvor de kan opholde og udfolde sig frit.

I slutningen af 2009 oplyste flere medier, at Århus har fundet "sin" forfatter. Han kommer fra Algeriet og er truet i hjemlandet, fordi styret opfatter nogle af hans tekster som anti-islamiske.

/ritzau/

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik