Førstegangsfødende skal have ret til to dages barselsophold

Det er vidt forskelligt, hvordan hospitalerne i Region Hovedstaden behandler førstegangsfødene, men sådan skal det ikke være, mener regeringen og Venstre.

- Jeg ville rigtig gerne være blevet tilbudt, at man lige kunne sove et par timer og så kunne man tage hjem om morgenen, siger Camilla Mitchell to måneder efter, hun fødte sin datter på Rigshospitalet. 

Her skal alle førstegangsfødende uden komplikationer nemlig hjem efter cirka fire timer. 

Og for Camilla Mitchell betød det, at den nybagte familie blev udskrevet klokken 05:09 søndag morgen den 4. august i år. 

Det er ikke alle hospitaler i Region Hovedstaden, der tilbyder barselsophold, og det har politikerne på Christiansborg før gjort opmærksom på, at de ville ændre. 

I Socialdemokratiets sundhedsudspil fra oktober 2018 lyder et af 13 konkrete forslag, at "nybagte mødre skal have ret til at blive på sygehuset eller et barselshotel i to dage".

Også den tidligere VLAK-regering satte i deres oplæg til en sundhedsreform fra januar 2019 penge af til at "give førstegangsfødende ret til et to dages ophold på sygehuset eller patienthotel".

- Vi har ikke lavet om på vores politik i forhold til patientrettigheder. Jeg synes, rettigheden skal være der for dem, der føler, at det er det mest tryghedsskabende i forbindelse med en fødsel, siger Martin Geertsen, der er sundhedsordfører for Venstre. 

quote Den stressfaktor, det er, at skulle kigge på klokken, når man har født, og så starter nedtællingen

Tanja Larsson, socialdemokratisk medlem af sundhedsudvalget på Christiansborg.

Og han er derfor stadig enig med Socialdemokratiet, der dog vil sikre retten til alle fødende.

- I Region Hovedstaden er der nogen steder, hvor man må være fire timer, mens man må blive i to dage andre steder, og det giver en ulighed i sundhedssystemet for den enkelte. Vi sagde under valgkampen, at vi ønsker en ret til to dage enten på barselshotel eller på et hospital, og det ønsker vi stadigvæk, siger Tanja Larsson, der er socialdemokratisk medlem af Sundhedsudvalget i Folketinget.

Sundhedsstyrelsen er ved at udarbejde nye anbefalinger for fødeområdet. 
Sundhedsstyrelsen er ved at udarbejde nye anbefalinger for fødeområdet. 
Foto: Sofie Myhre

- Det er helt vildt stressende

På Rigshospitalet, hvor de siden 17. december 2018 ikke har tilbudt barselsophold til førstegangsfødende uden komplikationer, formoder de på nuværende tidspunkt at ordningen fungerer udemærket. 

- Der skal være nogle helt klare forudsætninger, før at de får lov til at tage hjem: Baby skal have suttet, der skal være tilladende blødning, mor skal have tisset, og både mor og barn skal være i optimal trivsel, før vi sender dem hjem. Er der det mindste, så bliver de indlagt på en barselsgang, siger Hlin Mogensdottir, der er leder af Efterfødselsklinikken på Rigshospitalet. 

quote Jeg vil hellere bruge ressourcerne på at sikre den ordentlige fødsel, sådan at man får en god oplevelse under fødslen i stedet for at prioritere sundhedsvæsnets midler til folk, der egentlig er raske.

Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden,

Formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (Kons.), mener, at tilbudene på hospitalerne er, som de skal være. 

- Jeg vil hellere bruge ressourcerne på at sikre den ordentlige fødsel, sådan at man får en god oplevelse under fødslen i stedet for at prioritere sundhedsvæsnets midler til folk, der egentlig er raske, siger han.

For regeringen handler det om at sikre en tryg og god start.

- Derfor vil vi gerne stille en garanti på to dage enten på barselshotel eller på sygehuset. Det vil vi stadigvæk kæmpe for, siger Tanja Larsson.

Der skal laves en ny fødeplan for Region Hovedstaden, som afventer Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der formentlig kommer i starten af 2020.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik