Før skæbnevalg: Så vild er masseflugten fra Dansk Folkeparti

En række kommunalpolitikere forlader Dansk Folkeparti, der nu står endnu svagere i kommunerne før det nok mest spændende folketingsvalg i partiets historie.

- Når magtkampe kommer til at fylde rigtig meget, så handler det jo ikke om politik længere. Det er der jo ingen, der gider til sidst.

Sådan beskriver løsgænger Martin Henriksen grunden til, at han i februar valgte at forlade Dansk Folkeparti. Og han er langt fra den eneste politiker, der har valgt at forlade partiet.

Siden sidste folketingsvalg er partiets folketingsgruppe skrumpet fra 16 til blot seks medlemmer, og nu tegner det samme billede sig i kommunerne.

Alene siden kommunalvalget i november har seks kommunalpolitikere i hovedstadsområdet valgt at forlade partiet, hvilket betyder, at fem kommuner ikke længere har en DF'er med ved bordet.

Du kan se hvilke politikere og kommuner på billedet herunder.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Martin Henriksen i Stevns, Liselott Blixt i Greve, Bent Steen Andersen i Køge og Gitte Simoni i Roskilde og Region Sjælland har alle forladt Dansk Folkeparti for at blive løsgængere. Marlene Harpsøe i Helsingør og Lars Ole Skovgaard i Hillerød har begge skiftet til Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne.
Martin Henriksen i Stevns, Liselott Blixt i Greve, Bent Steen Andersen i Køge og Gitte Simoni i Roskilde og Region Sjælland har alle forladt Dansk Folkeparti for at blive løsgængere. Marlene Harpsøe i Helsingør og Lars Ole Skovgaard i Hillerød har begge skiftet til Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne.
Foto: Jens Willads Ullerup - TV 2 Lorry

Kæmper for overlevelse

Tilbage ved folketingsvalget i 2015 blev Dansk Folkeparti landets næststørste parti med hele  37 mandater. Siden blev partiet mere end halveret ved folketingsvalget i 2019, og ved kommunalvalget sidste år gik partiet tilbage i alle kommuner.

I juli kom en måling fra Megafon, hvor Dansk Folkeparti blev spået til at ende helt nede under folketingets spærregrænse.

I den seneste måling kravler partiet med nød og næppe op over spærregrænsen

En ting er sikkert: Det kommende folketingsvalg bliver et skæbnevalg, der kan tegne fremtiden for Dansk Folkeparti.

- Det får jo en til at frygte for fremtiden. Det er ærlig snak, fortæller byrådsmedlem og folketingskandidat Merete Dea Larsen (DF).

På landsplan har hele 20 kommunalpolitikere forladt partiet, og Dansk Folkeparti er dermed ikke længere med til at træffe beslutningerne i 16 kommuner. Også blandt de menige medlemmer, har Dansk Folkeparti oplevet medlemsflugt

Og Merete Dea Larsen kan godt mærke, at færre står klar til at hjælpe med valgkampen, der lige nu skydes i gang i partiet.

- Baglandet er jo svundet lidt, det kommer vi ikke udenom. Og det vil sige, at nogle af de engagerede sjæle også er forsvundet.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Så mange har forladt Dansk Folkeparti i kommunerne

På landsplan har 20 kommunalpolitikere forladt partiet:

  • Løsgængere: 14
    Stevns: Martin Henriksen, Greve: Liselott Blixt, Køge: Bent Steen Andersen, Roskilde og Region Sjælland: Gitte Simoni, Odsherred: Kim Buurskov, Holbæk: John Harpøth, Hjørring: Erik Høgh-Sørensen, Aalborg: Kristoffer Hjort Storm, Vesthimmerland: Liselotte Lynge Jensen, Norddjurs: Diana Therese Mikkelsen, Århus: Jakob Søgaard Clausen, Ringkøbing-Skjern: Jørgen Byskov, Vejle: Kenneth Fredslund (nu udskiftet med Svend Erik Nielsen), Billund: Mogens Jørgensen


  • Skiftet til Danmarksdemokraterne: 4
    Helsingør: Marlene Harpsøe, Hillerød: Lars Ole Skovgaard Larsen, Hedensted: Hans Kristian Skibby, Assens: Jens Henrik W. Thulesen Dahl.

  • Skiftet til Venstre: 1
    Esbjerg: Olfert Krog

  • Skiftet til Konservative: 1
    Sorø: Lars Schmidt

Mister indflydelse

Merete Dea Larsen kæmpede i januar mod Martin Henriksen om at blive formand for Dansk Folkeparti - det endte med at blive Morten Messerschmidt

Hendes tidligere partifælle i Roskilde Byråd Gitte Simoni er en af de 20 kommunalpolitikere, der er blevet løsgænger.

- Det er ude lokalt i kommunerne, hvor vi kan rykke rigtig mange dagsordener, og den politik er med til at tegne partiet, så det har selvfølgelig en stor betydning, når så mange forlader partiet, forklarer hun.

Hun ser derfor den kommende valgkamp som altafgørende.

- Det er vigtigt, at vi står fast, og det er vigtigt, at vi er her - også når vi er i modvind - og det er vi lige nu.

Interne magtkampe stjæler fokus

Martin Henriksen er en af de mest fremtrædende DF-profiler, der har forladt partiet.

Han har et godt indblik i, hvorfor mange ikke længere kan se sig selv i partiet.

- Man løber med sladder og rygter om hinanden. Det gider man jo ikke, og det er derfor, at folk har svært ved at fungere i organisationen og se sig selv i det.

Merete Dea Larsen er enig med Martin Henriksen i, at de interne magtkampe har fyldt for meget i partiet. 

- Ja, vi kommer nok ikke udenom, at der er blevet brugt for meget tid på alle de magtkampe, der også har været fremme i offentligheden. Der er blevet brugt for meget tid og energi på det i stedet for at udvikle og forny sig.

Hun mener dog ikke, at partiets storhedstid er forbi.

- Vi har haft den første storhedstid, og så er det okay, at det går ned for en stund, og så skal vi arbejde for at komme op og få endnu en storhedstid.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik