Fødevarekontrol trues af sparerunde

Mens politikere kræver øget kontrol med importerede fødevarer, er Fødevarestyrelsen i fuld gang med at spare.

Fødevarestyrelsen skal spare penge, og det kan komme til at gå ud over fødevaresikkerheden.

Styrelsen vil ifølge Berlingske blandt andet reducere antallet af prøver fra fødevarer, og besparelserne giver bekymring hos både eksperter og styrelsens egne medarbejdere.

Fødevarestyrelsen har de seneste år taget 37.000 prøver for at sikre, at forbrugerne ikke sætter tænderne i mad med farlige bakterier. Antallet af prøver vil på grund af spareplanen blive sat ned med en fjerdedel.

Det står i skarp modsætning til de seneste dages opfordringer fra flere politikere og eksperter, der efterlyser en bedre kontrol med importeret frugt og grønt, der i stigende grad gør forbrugerne syge.

Anders Dalsgaard, professor ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, har svært ved at se, hvordan besparelserne harmonerer med ønsket om øget kontrol med frugt og grønt.

- Der er tale om en betragtelig nedskæring, og det vil uundgåeligt påvirke fødevaresikkerheden og give en øget risiko for flere tilfælde af fødevarebårne sygdomme, siger Dalsgaard til Berlingske.

Medarbejderne skriver i et brev til ledelsen, at de tvivler på, at styrelsen både vil være i stand til at overtage nye arbejdsopgaver uden tilførsel af yderligere ressourcer og effektuere besparelserne uden at det går ud over "foder- og fødevaresikkerhed, dyresundhed og velfærd".

Fødevarestyrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen, afviser, at besparelserne vil medføre en dårligere kontrol med frugt og grønt. Men han erkender, ifølge Berlingske, at det som følge af spareplanen ikke er muligt at øge kontrollen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere