Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Foderbrættet og mejsekugler med plastiknet er de rene dødsfælder for fugle. Derfor guider Dyrenes Beskyttelse nu til en mere tryg have for fuglene.

Det er ALTID en dårlig idé at skide, hvor man spiser. Men det ved fuglene af gode grunde ikke.

Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse nu haveejere til at skrotte foderbrættet. Det kan nemlig gøre fuglene syge, fordi de træder rundt og lægger afføring i de samme korn, som de spiser.

Heller ikke de klassiske mejsekugler, som man kan købe i supermarkederne, er nogen optimal løsning.

Gode råd

De er lavet af en fedtblanding, der svarer til fastfood for fugle, og så er de oven i købet pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

- I stedet for foderbrættet og mejsekuglerne bør man gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler udlagt på græsplænen, siger Michael Carlsen.

En foderautomat og de rigtige frø kan anskaffes på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet, forklarer Michael Carlsen.

Gode råd til brug af foderautomat:

Sådan vælger du de rigtige frø

Hvad angår frø og kerner er der sammenhæng mellem hvilke frø, man fylder i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene kan bestemme, om det er spurve eller mejser, der vil benytte foderautomaten.

- Hampefrø er mest for fugle, der spiser på stedet. Det gælder eksempelvis spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der generelt vil pendle mellem et skjulested og foderautomaten. Det gælder eksempelvis blåmejser og musvitter, som helst vil spise skjult og i sikkerhed, fortæller Michael Carlsen.

Også i de større byer er der mange fare for fuglene. Blandt andet højhuse slår mange trækfugle ihjel i København, advarer ​​​​​Danmarks Naturfredningsforening. Se mere i indslaget her fra foråret 2017.

Fordi nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet, er det også relevant at tænke over, hvor foderautomaten skal placeres.

Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og vil foretrække en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset.

Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.

Sådan laver du dine egne fuglekugler:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Jellerødskoven i Kokkedal

Træer sprængt med dynamit for at hjælpe flagermus - borgere utilfredse med høje brag

Ryget Skov spærret

Spærrer skovstier med grene: "Det er chikane mod cyklister"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere