FOA-formand om corona-fyring: "Jeg frygter, det kun er toppen af isbjerget"

Søndag kunne vi fortælle om Michael Preisler-Andersen, der blev fyret på grund af hans senfølger efter Corona smitte. I dag fortæller FOA, at han ikke er den eneste.

- Jeg frygter, at det kun er toppen af isbjerget.

Det fortæller forbundsformand for fagforbundet FOA, Mona Striib, om sager, hvor regionale og kommunale ansatte bliver fyret - på grund af deres senfølger efter corona-smitte.

FOA har 15-20 sager af den type og oplever samme tendens hos andre fagforbund.

- Vi ser et stigende antal sager landet over, hvor man trykker på afskedigelses-knappen - efter vores opfattelse - alt, alt for hurtigt, fortæller Mona Striib til TV 2 Lorry.

Hun er bekymret for dem, der nu både skal håndtere senfølger og en fyring, og så mener hun, at det kan blive et samfundsmæssigt problem.

- Det er samfundsøkonomisk dumt, at man bare afskediger i en situation, hvor vi skriger på arbejdskraft hele vejen rundt.

Forbundsformanden frygter, at fyringerne kan forværre den mangel på arbejdskraft, som de oplever i flere faggrupper.

Tålmodighed

FOA's opfordringerne til de danske kommuner og regioner står klart:

- Sørg for at være mere tålmodige. Lad vær med at afskedige for hurtigt. Prøv, alt hvad i kan, på at fastholde og give folk mulighed for at vende gradvist tilbage, lyder det fra Mona Striib.

Hvis kommunerne står og mangler penge til at håndtere ansatte med senfølger, kommer Mona Striib også med en opfordring til regeringen.

- Sørg for at åbne krisekassen og giv kompensation, så kommuner og regioner kan fastholde sine medarbejdere.

Enhedslisten kræver handling

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, har for nyligt hevet Sundheds- og Ældreminister, Magnus Heunicke, i samråd for netop sikre penge til, at kommuner og regioner kan fastholde sygemeldte og senfølgeramte medarbejdere.

-  Det gjorde vi, fordi det er fuldstændigt uacceptabelt, at de skal mødes af en fyreseddel som tak for den indsats, de har gjort, forklarer Peder Hvelplund.

Ifølge ham har Sundhedsministeriet nu nedsat et samarbejdsudvalg, hvor regeringen i samarbejde med Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, Dansk Sygeplejeråd og FOA skal kortlægge problemet og finde mulige løsninger.

Men da FOA i dag fortæller om flere fyringssager, frygter Enhedslisten, at løsninger fra samarbejdsudvalget kommer for sent.

- Det er derfor, at vi har bedt om at blive løbende opdateret, så vi finder en løsning her og nu, fortæller Peder Hvelplund.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet i dag, om hvordan samarbejdsudvalget arbejder, og hvornår vi kan forvente en løsning.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik