FN advarer mod nyt voldtægtsstof

FN advarer mod et nyt stof, som er blevet udbredt i nattelivet. Stoffet bliver ofte brugt ved drugrape, hvor gerningsmanden bedøver sit offer. Det danske politi og toldere støder jævnligt på det farlige stof, der kan bestilles helt lovligt over internettet. Det skriver metroXpress.

Det kræver ikke mere end et par klik på nettet at bestille dunke med potentielt livsfarligt narkotika.
GBL (Gamma Buty-Roletone) bruges normalt til at rense bilfælge og fjerne maling eller superlim, men i de seneste år er stoffet blevet et udbredt rusmiddel i nattelivet. Og det kan købes lovligt, fordi det ikke er defineret som et narkotisk stof.
Kemikaliet, der har samme virkning som det ulovlige stof GHB (Fantasy), er blevet kendt som et såkaldt drugrape-middel, fordi den flydende væske kan blandes op med alkohol og bruges som bedøvelsesmiddel.
Derfor advarer FN's internationale Narkotikaråd nu i en rapport mod, at det er for let at skaffe bedøvelsesstoffer:
»Selv om det er forholdsvist nyt, udvikler fænomenet med date-voldtægter sig hurtigt. Seksuelle misbrugere omgår narkotikakontrollen ved at benytte stoffer, som ikke er begrænset af internationale narkotikakonventioner,« skriver rådet i rapporten.
Og noget tyder på, at også danske netbrugere har fundet ud af bestille stoffet.
Steffen Steffensen, der er chef for narkoafdelingen i Københavns Politi, fortæller, at politiet jævnligt finder stoffet i de unges lommer:
»Vi støder på det i nattelivet, hvor unge mennesker har sådan en lille flaske med i byen fyldt med enten GBL eller GHB (Fantasy, red.),« siger Steffen Steffensen til metroXpress.
Skat fører ikke særskilt statistik på beslaglæggelserne af GBL, men tolderne oplyser, at de indimellem tilbageholder mistænkelige dunke i Københavns Lufthavn:
»Fordi det som udgangspunkt er lovligt, er det små mængder, vi beslaglægger. Men vi har nogle sager, hvor privatpersoner har bestilt større mængder, og hvor vi har sat spørgsmålstegn ved, om man som en almindelig forbruger har brug for 5-10 liter GBL,« siger Axel Grønkjær, der er tolder i Smuglerigruppen i Skat.
Center for Seksuelle Overgreb ved Rigshospitalet har talt med flere kvindelige ofre, der har ifølge dem selv har været udsat for drugrape:
»Jeg har snakket med rigtig, rigtig mange voldtægts-ofre, der mener, at de er blevet bedøvet med stoffer. Men problemet er, at stofferne lynhurtigt er ude af kroppen igen, så vi kan ikke nå at registrere det i en blodprøve,« siger afdelingssygeplejerske Hanne Nielsen til metroXpress.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik