Flygtninge strømmer til Danmark

Sidste år steg antallet af asylansøgere med 60 procent. På grund af Center Sandholms pladsproblemer skal alle nye asylansøgere til et nyt center i Auderød.

Trods regeringens stramninger på flygtningeområdet strømmer flygtninge til landet. I 2009 kom der ifølge Udlændingeservice 3819 asylansøgere til den danske grænse. Det er 58 procent flere end året før.

Tilstrømningen af asylansøgere kan mærkes på Center Sandholm i Nordsjælland, som modtager asylansøgerne. Centeret har kapacitet til 600 beboere, men har ifølge leder af Dansk Røde Kors' asylafdeling, Jørgen Chemnitz, været oppe på at huse 750 beboere.

- Vi kan bare konstatere, at i takt med, at vi har inddraget opholdsrum og tv-stuer, og der er blevet længere kø til mad, så er konflikterne eskaleret, siger Jørgen Chemnitz, med henvisning til den mand, som onsdag blev dræbt på Center Sandholm.

I perioder har der boet op til otte asylansøgere på de stuer, som ellers var tænkt som opholds og tv-stuer.

På grund af de massive pladsproblemer har Udlændingeservice åbnet et nyt modtagecenter i Auderød i Nordsjælland. Centeret åbnede for en måned siden.

- Før havde vi asylansøgere til at bo på vandrehjem og i ferielejligheder. Det var en fuldstændig uholdbar situation. Derfor er jeg glad for, at vi har fået et ekstra center i Auderød til at aflaste Center Sandholm, siger Jørgen Chemnitz.

Der er plads til 600 asylansøgere i Center Auderød, men på grund af ombygning har der hidtil kun opholdt sig omkring 150 asylansøgere. I forbindelse med urolighederne onsdag i Center Sandholm, som førte til drabet på en 30-årig afghansk asylansøger, har Dansk Røde Kors besluttet, at alle nye asylansøgere skal sendes til Center Auderød

Jørgen Chemnitz frygter, at det kun er et spørgsmål om få måneder, inden pladsen igen bliver alt for trang for asylansøgerne på de to centre.

- Vi kan hurtigt regne ud, hvornår de nye pladser er brugt op. Som det ser ud nu, får vi 80-90 nye asylansøgere om ugen. Man behøver ikke at være atomfysiker for at regne ud, at det kun er et spørgsmål om få måneder, inden situationen igen ser alvorlig ud, siger Jørgen Chemnitz.

Det er Udlændingeservice, som har ansvaret for at oprette nye centre, men Udlændingeservice ønsker ikke at udtale sig.

Integrationsordfører Marianne Jelved fra Det Radikale Venstre mener, at det er dybt tragisk, at asylansøgerne bliver stuvet sammen på for lidt plads. Hun henviser til, at Røde Kors netop har evalueret et forsøg, hvor 30 asylfamilier har fået lov til at bo og arbejde uden for asylcentrene. Ifølge forsøget har familierne et langt bedre liv, end da de boede i centrene.

- Men på den korte bane må man bare oprette et center mere. Det er dybt utilfredsstillende bare at fylde op, når det er mennesker, vi har med at gøre, siger Marianne Jelved.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

politi 112 politibil

Stort fald i kriminalitet begået af indvandrere i nordsjællandsk kommune

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere