Fly-fotografs billeder skaber debat: ”Min kærlighedserklæring til hovedstadsområdet”

På kort tid har fotografen Nicolas Cosedis fået 30.000 følgere og skabt masser af debat på de sociale medier med sine smukke billeder af hovedstadsområdet set fra luften.

Når vi lever midt i en pandemi, hvor det er vanskeligt at komme ud at opleve resten af verden, kan det måske være meget godt at udnytte tiden til at få et nyt perspektiv på det frimærke, hvor vi selv er havnet.

Måske det er en af grundene til Nicolas Cosedis’ succes. Den professionelle fotograf er på rekordtid blevet meget populær på de sociale medier for sine fotografier af hovedstadsområdet fra en noget anderledes vinkel.

Når den 38-årige københavner fotograferer, er det nemlig ud gennem vinduet fra et lille Cesna-fly, der drøner rundt over hele hovedstadsområdet. Selv kalder Nicolas Cosedis sine billeder for en kærlighedserklæring til det sted, hvor han er født og opvokset.

- Nu er jeg ikke den store digter eller kunstmaler for den sags skyld. Men jeg kan via mine fotografier visualisere min kærlighed til byen og dele den med andre. Det er det, jeg ser som min egen pligt, og det elsker jeg at lave, siger han.

Fra højder på mellem 300 meter og op til tre kilometer bliver storbyen pludselig meget lille, og det har giver Nicolas Cosedis et nyt syn på hovedstadsområdet.

- Det tager ikke særlig lang tid at flyve fra nogle af landets allerdyreste strandvejsvillaer ind over Nordvest. Pludselig er vi over Nørrbro og Vesterbro, og så er vi over Islands Brygge. Vi er alle sammen fælles om hovedstadsområdet, og det skal vi nok alle sammen blive bedre til at huske i hverdagen, lyder hans opfordring.

Billederne bliver taget fra mellem 300 meter og tre kilometers højde.
Billederne bliver taget fra mellem 300 meter og tre kilometers højde.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry


Debatten gør os klogere

Billederne som Nicolas Cosedis tager, deler han flittigt på de sociale medier. Selvom han først begyndte at specialisere sig i luftfotografering i marts, har han allerede over 30.000 følgere på instagram. På den måde håber fotografen at bidrage til debatten om hovedstadsområdets udvikling.

- Responsen har været stærkt overvældende. Folk har vidt forskellige syn på, hvordan byen skal udvikle sig i fremtiden. Skal vi have mere moderne eller klassisk arkitektur, eller kombinere det? For mig er det utrolig givende at være med til at bidrage til denne her debat, og vi bliver jo alle sammen klogere af at lytte til andres mening, hvad enten vi er enige eller ej.

Mange der ser fotografier af Nicolas Cosedis tror, at de er taget med en drone, som det er blevet en populær trend de senere år. Men når han vælger den dyrere og mere besværlige løsning at tage et lille privatfly fra Roskilde Lufthavn, så er det fordi, det giver nogle andre muligheder.

- Droner er fantastiske, men de kan bare noget helt andet. De må eksempelvis max flyve op til 120 meters højde i byen, hvor jeg flyver helt op til tre kilometers højde, så vi kan se mere og bredere. Samtidig har jeg den fordel, at jeg kan have noget tungere fotoudstyr med op i flyet, der kan levere en anden kvalitet.

På den måde kan man se, hvordan byen har taget form over adskillige århundreder, og hvordan de forskellige byrum hænger sammen. Kombinationen af de organiske byrum, der er opstået i København i middelalderen med de gamle, snoede gader – i sammenligning med Nordhavns eller Ørestads nyere byrum, der er 100 procent planlagte og kontrollerede. Det er interessant at se, hvordan de byrum vokser sammen, så man nærmest får flere byer i byen, forklarer Nicolas Cosedis.

Men i de her tider med stort fokus på vores miljø, kunne der måske sidde nogle og tænke, at det er unødvendigt at bruge en flyvemaskine for at tage billeder?

- Jeg forstår udmærket tanken. Men hovedparten af mine opgaver er lavet i forbindelse med andre opgaver, der i forvejen skulle løses fra et fly for enten offentlige myndigheder eller private virksomheder, så vi ikke skader unødvendigt meget. Og inden for en meget kort årrække – forhåbentlig fra 2022 – kan vi også gøre det CO2-neutralt via udligninger, siger fotografen.

Nicolas Cosedis klar til afgang med sin Cessna 172 fra Roskilde Lufthavn.
Nicolas Cosedis klar til afgang med sin Cessna 172 fra Roskilde Lufthavn.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry


Telepatisk samarbejde med piloten

Når Nicolas Cosedis tager på optagelser, har han en professionel erhvervspilot ved sin side, så han selv kan koncentrere sig om at rette linsen ud af det åbne vindue. Men på trods af at Cosedis ikke selv har hånden på styrepinden, så dirigerer han alligevel flyet med klare indøvede kommandoer til piloten.

For med en flyhastighed på 60 meter i sekundet, skal fotograf og pilot kende hinanden ud og ind for at ramme den perfekte vinkel.

- Samarbejdet foregår på et nær telepatisk niveau, hvor piloten næsten skal vide, hvad jeg tænker. Så når jeg ønsker, han drejer flyet – ikke 30, men 35 grader – så jeg kan få det perfekte billede, så ved han, præcis hvad jeg mener.

Spørger man Nicolas Cosedis, hvilket motiv der er hans favorit i hovedstadsområdet, har han ikke et klart svar. Der er nemlig rigtig mange steder rundt om hos os, der rummer en af de vigtigste ingredienser til et flot foto fra luften.

- Alle steder med vand er mine yndlingsspots. For vandet reflekterer lyset på en helt magisk måde. Så ved aftentid begynder man at se eksempelvis Operaens elektriske lys reflekteres i vandet. Det kan også være en solopgang eller solnedgang i et helt orange eller lilla lys.

Selv når Nicolas Cosedis ikke sidder i sit fly, har han svært ved at holde fødderne på jorden.

Drømmen er, at han engang kan flyve endnu længere væk og fotografere.

- Ambitionen er at få fanget alle årstider i København, så vi både ser de orange efterårstræer men også byen med sne på. Men allerede fra næste år kan vi tage den i Paris, London med mere, siger han med et smil.

Du kan se mange flere fotografier af Nicolas Cosedis på hans instagram-side.

Et af de færdige værker kommer op på væggen i Nicolas Cosedis' fotostudie i indre København.
Et af de færdige værker kommer op på væggen i Nicolas Cosedis' fotostudie i indre København.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik