Mere ro til de hjemløse: Flertal præciserer forbud om utryghedsskabende lejre

Præciseringen af forbuddet betyder, at der nu er tale om lejre af "permanent" karakter.

Regeringen og støttepartier er enige om en præcisering af forbuddet for utryghedsskabende lejre.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Det bliver nu præciseret, at der er tale lejre af "permanent" karakter, og der skal dermed kun sættes ind mod lejre, der er permanente og skaber utryghed. Formålet med præciseringen er at skabe mere ro om de hjemløses situation, lyder det i meddelelsen.

- Reglerne om utryghedsskabende lejre skal bekæmpe den utryghed, der kan følge med, når hjemløse slår sig ned i lejre, men reglerne skal samtidig ikke ramme skævt og gå ud over hjemløse, der er tvunget til at overnatte udendørs, siger Justitsminister Nick Hækkerup (S) i meddelelsen.

Hjemløse André fra København blev udvist fra hans hjemby i tre måneder

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om hjemløse André Christiansen, der blev udvist af København i tre måneder, efter han sammen med nogle andre hjemløse sov på Strøget i Indre København i oktober 2018.

Det var dengang politiets vurdering, at de hjemløses overnatning i gadebilledet var utryghedsskabende.

Derfor blev André Christiansen, der er Hus Forbi-sælger ved Kongens Nytorv og Nørreport, tildelt en bøde og fik samtidig et forbud mod at opholde sig i Københavns Kommune i tre måneder.

Et par uger senere efter han endda sigtet for at bryde zoneforbuddet, da han skulle til behandling for sin stof-afhængighed ved Nørreport Station.

Sagen om om den utryghedsskabende lejr vandt André Christiansen og hans kammerat Morten Normann Jacobsen senere i Københavns Byret. Her blev de pure frifundet for at have etableret en "lejr" i lovens forstand ved Rundetårn.

Det skete blandt andet med begrundelsen, at mændene ikke spiste i buegangen og heller ikke forrettede deres nødtørft på gaden. Om morgenen ryddede de pænt op efter sig. Byretten frifandt, også selv om mændene jævnligt sov på stedet.

Loven tidligere kritiseret

Sagen fik også flere politikere til at udtale sig om loven, der ifølge dem ramte helt forkert.

- Den retter sig jo ikke mod danske hjemløse, som hele tiden har været her. Og som vi skal hjælpe, så godt vi kan. Nu vil jeg bede justitsministeren om at kigge på, om man har  fulgt loven i det her tilfælde. Og hvis man har fulgt loven, så er det noget i loven, vi måske skal have kigget lidt nærmere på, lød det i november 2018 fra nu tidligere retsudvalgsformand, Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, som blev bakket op af politikere fra alle fløje:

- Det viser, at den her lov er fuldstændigt langt ude. Det er meget mærkeligt, at det skulle være kriminelt at være hjemløs, sagde Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Alligevel holdt daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.) fast i loven, som den var.

- Hvis vi kunne gøre det her nemmere, så havde vi gjort det. Men der var et kæmpe behov for at få gjort noget ved de utryghedsskabende romalejre, vi så i 2017, og efter en god lang varm sommer i år uden hjemløselejre har vi set, at loven har virket, sagde han til TV 2 Lorry i december 2018.

Ny præcisering skal hindre, at loven rammer skævt

Med dagens lovændring er der nu fokus på, om en lejr er af "permanent" karakter.

For at vurdere det kan der blandt andet lægges vægt på, om sovepladsen er etableret med overdækning, madrasser, bålplads eller opstilling af telte.

- Ud over den fysiske indretning vil der blandt andet kunne lægges vægt på, om der er ejendele og eventuelt madvarer, affald, urin eller afføring i nærheden af sovestedet, fremgår det af aftalepapiret.

Hos SF mener man, at det er vigtigt, at lejrbegrebet er nu blevet præciseret.

- Jeg synes den vigtigste ændring, der er sket, det er det her med, at vi får præciseret lejrbegrebet, så man ikke rammer den klassiske hjemløse, der er tvunget til at overnatte udendørs. Det er noget andet end romalejrene, hvor de nærmest bygger hele kvarterer op, siger retsordfører i SF Karina Lorentzen til Ritzau.

Politiet kan uddele advarsler frem for bøder

Der har tidligere været kritik af forbuddet, da det har været svært for politiet, at vurdere om der er tale om en lejr af "permanent karakter".

Hjemløse kan ligeledes blive straffet med en bøde på 1000 kroner, hvis de opholder sig i lejre, der kan anses som utryghedsskabende.

Oveni bøden kan politiet indfører zoneforbud, og hjemløse kunne ligeledes blive bortvist fra den kommune, hvor de havde været del af en sådan lejr.

Det bliver nu præciseret, så der i stedet kan gives en advarsel til den hjemløse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik