Flertal i København aftaler ny metro til Sydhavnen

Et flertal på Københavns Rådhus er enig om at afsætte to milliarder kroner til en metro til Sydhavnen.

En metro til Sydhavn i København er kommet et skridt nærmere, da et flertal ved budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus torsdag aften har sagt ja til at afsætte to milliarder kroner til en Sydhavnsmetro med fem nye stop, som skal kobles på Cityringen.

Det oplyser overborgmester Frank Jensen (S), hvis socialdemokrater er enige om projektet med SF, Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti.

- Det er en helt ny metrolinje, som skal afgrenes fra Cityringen til det nye trafikale knudepunkt Ny Ellebjerg. Det er en historisk beslutning, som er truffet her på rådhuset i aften, siger Frank Jensen til Ritzau.

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu er kommet et skridt nærmere en metroløsning, der vil give Sydhavnen et kæmpe løft og gøre den endnu mere attraktivt for virksomheder og københavnere, siger overborgmesteren.

Partierne afsætter 200 millioner kroner på budgettet for 2014 til den nye metro til Sydhavnen, mens de blot har givet hinanden foreløbigt håndslag på at sikre finansiering på yderligere 1,8 milliarder kroner de kommende år.

Antallet af arbejdspladser og indbyggere i Sydhavnen vokser ifølge DTU og Danmarks Statistik med cirka 50 procent frem mod 2025.

Trængselskommissionen forventes at pege på Sydhavnsmetroen som et af de projekter, der kan mindske trængslen i hovedstadsområdet.

- Det er også et stort bidrag til at aflaste trængslen i København, da vi kobler metrosystemet op på et helt nyt trafikalt knudepunkt i Sydhavnen, som hjælper dem, der pendler til København, siger overborgmesteren.

Selvom forligsparterne på Københavns Rådhus er enige om at føre Sydhavnsmetroen ud i livet, er den endelige beslutning endnu ikke truffet, da det kræver enighed og medfinansiering fra staten og Frederiksberg Kommune, som er de øvrige metroejere.

- Det er helt afgørende, at vi får staten med, og det skal finde sin løsning i de finanslovforhandlinger, der skal være på Christiansborg de kommende måneder, fortæller Frank Jensen.

Forhandlingerne om Københavns Kommunes samlede budget for 2014 er endnu ikke afsluttet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

hjemløs

Hus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere