Flertal for at åbne kirken mere for homoseksuelle

66 procent af danskerne mener, at kirken skal åbne døren for flere vielsesrettigheder til homoseksuelle. Det skriver Kristeligt Dagblad. Og knap halvdelen - 49 procent - mener, at homoseksuelle skal have mulighed for at indgå ægteskab i kirken. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Kristeligt Dagblad.

Dermed går befolkningen et skridt længere end det udvalg, som kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) har nedsat til senest i morgen at svare på spørgsmålet om homoseksuelle vielser. Udvalget har nemlig ikke haft til opgave at se på homoseksuelles mulighed for ægteskab i kirken, men på om homoseksuelle skal kunne indgå registreret partnerskab i kirken, eller om indgåelse af ægteskab skal rykkes helt ud af kirken.
Men kun 17 procent af danskerne er tilhængere af registreret partnerskab i kirken, og 10 procent mener, at ægteskabet skal ud af kirken.
Ifølge retsteolog og kirkeretsekspert Kristine Garde bliver man fra kirkelig side nødt til at tage hensyn til, at der i befolkningen er en større åbenhed for ægteskab for homoseksuelle end hos de gejstlige:
"Det kan sandelig få betydning. For folkekirken hviler på to grundpiller: folkekirkemedlemmerne og gejstligheden. Det duer ikke, hvis det virkelig viser sig, at der er to uforenelige holdninger til det samme spørgsmål. Man kan ikke ignorere den modholdning, som folkekirkemedlemmerne indtager i forhold til gejstligheden, som jo ikke ejer folkekirken."
Viggo Mortensen, professor i teologi på Aarhus Universitet, vurderer, at den store opbakning til ægteskab hænger sammen med, at befolkningen ikke vil diskriminere homoseksuelle.
"Der bliver spurgt, om homoseksuelle skal have mulighed for at indgå ægteskab på lige fod med heteroseksuelle. Det er eftersætningen 'på lige fod med', der gør, at 49 procent bakker op om det. For der er en udbredt holdning om, at man selvfølgelig ikke skal diskriminere homoseksuelle. De tager ikke teologisk stilling til, hvad et kristent ægteskab og almindeligt samliv er, men til om de vil have ligebehandling i kirken. Og det vil man have."
Han peger på, at der er sket et skred i den måde, man sprogligt definerer ægteskabet på. Ifølge traditionel sprogbrug er ægteskab mellem mand og kvinde, men i dag bruges ægteskabet bredt om andre samlivsformer, mener han.
En af de mest fremtrædende modstandere af at åbne kirken for vielse af homoseksuelle par er præst og medlem af Indre Missions hovedbestyrelse Hans-Ole Bækgaard. Han leder et højrefløjsudvalg under Evangelisk Luthersk Netværk, som arbejder for at undgå et ritual for vielser af homoseksuelle:
"Hvis man tilsidesætter Skriften og tager en temperaturføler på den aktuelle tidsånd, kan jeg godt forstå undersøgelsens resultat. Men spørgsmålet er, om det resultat skal have større autoritet end selve kirkens grundlag, så vi bøjer os for presset? Det mener jeg ikke."

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

tour de france ruten

playRuten skal nærstuderes: Tour de France-arrangør besøger København og Roskilde

parkbyen rødovre

Byråd baner vejen for nyt boligkvarter i Rødovre

20200702-092517-A-1920x1369we

Priser på op til 10 millioner kroner: Forældrekøb boomer i København

parkering p-plads parkeringsplads

Røde partier vil begrænse biler i København – men har netop stemt for 167 nye p-pladser

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere