Flere studerende giver rift om små ejerlejligheder

Handlen med små lejligheder forventes at stige med op mod 80 procent i disse måneder, skriver Politiken tirsdag.

Far og mor punger ud, så søn eller datter kan flytte ind. Stigende interesse for forældrekøb betyder, at flere nyslåede studerende undslipper jagten på lejebolig eller kollegieværelse i storbyen, som ellers optager tusinder af deres kommende studiekammerater lige nu.

Ejendomsmægler Lone Bøegh Henriksen, der har 10 Home-butikker i hovedstaden siger til Politiken:

»Vi oplever en stor interesse for forældrekøb, som vi ikke har set de seneste år, hvor priserne faldt. Det lader til, at en del køber som investering nu, så folk må have fået en forventning om, at priserne vil stige fremover«.

Hendes butikker er næppe de eneste, der oplever fremgang i forældrekøb. Salget af bylejligheder på under 75 kvadratmeter har de seneste år eksploderet op til studiestart, viser en særkørsel fra Realkreditrådet. Og da årets bolighandel indtil nu har ligget langt over sidste års bund8rekord, peger meget på, at der er heftig aktivitet netop nu.

»Sæsonen for forældrekøb i 3. kvartal medfører traditionelt mange handler med mindre lejligheder i uddannelsesbyerne, men i år har vi allerede i 2. kvartal set en stigning i handler. Det viser, at det har betydning for handlen, at priserne er faldet, og at renten er lav«, siger direktør Ane Arnth Jensen fra Realkreditrådet til Politiken.

Sidste år steg antallet af handler med små lejligheder med 64 procent i København og 83 procent i Århus fra 2. til 3. kvartal. I år forventes der at komme ekstra turbo på, fordi 12 procent flere end sidste år skal i gang med en uddannelse omkring 1. september.

En anden udvikling, tallene viser, er, at de mindste lejligheder i København nu er billigere per kvadratmeter end de lidt større. Mens kvadratmeterprisen på 45-60-kvadratmeters lejligheder i snit er 21.900 kroner, er den 23.000 kroner for 61-75-kvadratmeters lejligheder.

Dette er usædvanligt, for oftest er de første kvadratmeter de dyreste. Lone Bøegh Henriksen er dog ikke overrasket:

»De seneste år har forældrene stort set kun været interesseret i de allerbilligste og dermed ofte mindste lejligheder til salg i København. Men nu oplever vi, at en del købere vil have et værelse mere, når de ser, hvor lave månedlige udgifter de lave renter giver. Den nye interesse for de lidt større lejligheder er med til at presse prisen på dem op«, siger Lone Bøegh Henriksen.

I Århus er det fortsat de mindste lejligheder, der er dyrest per kvadratmeter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik