Flere partier vil splitte TV 2 Lorry op: "Der er langt fra Hundested til Køge"

Hvis det står til Venstre, Konservative og Enhedslisten, skal TV 2 Lorry fremadrettet blive til TV 2 Hovedstaden, TV 2 Nordsjælland og TV 2 Vestegnen. Hvad mener du?

Både Venstre, Konservative og Enhedslisten vil splitte TV 2 Lorry op i flere tv-stationer for at styrke den lokale nyhedsdækning.

Og hvis det står til Venstre med medieordfører Jan E. Jørgensen i spidsen, så kan borgere fra Køge eller Hundested i nær fremtid tænde for TV 2 Vestegnen eller TV 2 Nordsjælland, når de skal have deres nyheder. 

- TV 2 Lorry dækker et meget stort område. Det er en tredjedel af Danmark, som skal dækkes for en ottendedel af de samlede ressourcer til TV 2 Regionerne, siger han til TV 2 Lorry.

Også Birgitte Bergman fra Konservative støtter op om idéen:

- Jeg ved, at der kan være langt fra Hundested til Køge, så derfor synes jeg, der kan være noget fornuftigt i at allokere midler, så der kan komme større dækning i lokalområderne, siger hun til TV 2 Lorry.

Medieforlig fastsætter rammen for TV 2 regionerne

Derfor har han sammen med Enhedslisten foreslået, at politikerne skal drøfte en opdeling af TV 2 Lorry som led i forhandlingerne om et nyt medieforlig i den kommende tid.

Rammerne til de licensfinansierede medier, herunder TV 2 regionerne, fastsættes nemlig af et flertal i folketinget hvert fjerde år i det, der bliver kaldt medieforliget.

Jan E. Jørgensen peger frem mod de forhandlinger på at lave én TV-kanal til Vestegnen, én til Nordsjælland og så én til København, hvor TV 2 Lorry sender fra nu. På den måde vil det være en mere ligelig fordeling i forhold til antallet af kommuner, der skal dækkes.

Uanset antallet af kommuner en TV 2 region dækker, får hver region nemlig den samme pose penge.

Stor forskel i antallet af kommuner hver region dækker

De fleste partier er enige om, at regionale og lokale medier skal styrkes, så spørgsmålet handler i højere grad om, hvordan det lokale nyhedsstof skal styrkes. Og her er der altså fokus på hovedstadsområdet og de mange kommuner, som TV 2 Lorry og P4 skal dække.

For mens TV 2 Lorry skal servicere omkring 2 millioner borgere fordelt i 34 kommuner, så skal de hos TV 2 Nord blot dække ni kommuner. Og midlerne til alle regionale stationer er de samme.

Se her hvor mange kommuner, de otte regionalstationer hver især skal dække:

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

TV2regioner-kort

Hvad er medieforliget?

Delte meninger om forslag

Forhandlingerne til det nye medieforlig er endnu ikke gået i gang, og ifølge Kulturministeriet forventes det, at en aftale først vil være på plads i begyndelsen af det nye år. Men allerede nu kommer der drypvise udspil, der kan give en indikator på, hvordan de lokale og regionale medier skal styrkes.

Men er det nu også en god idé at bryde TV 2 Lorry op i flere stationer? Ifølge Socialdemokratiets ordfører er alle muligheder åbne, og Socialdemokratiet er som udgangspunkt ikke modstander af forslaget. Hos regeringen er man enige i, at der er et problem med at få dækket alle borgere med lokal journalistik. Men økonomien skal følge med forslaget.

- Vi er klar til at drøfte partiernes forslag, og det gælder også dette. Men for at kunne tage forslagene seriøst kræver det, at man kan anvise finansierengen til det. To nye regionale tv-stationer er jo en stor omkostning, siger Kasper Sand Kjær, medieordfører for Socialdemokraterne, til TV 2 Lorry.

Og med det aktuelle forslag mener han ikke, at det hjælper noget at tage pengene fa licenspuljen.

- Problemet er, at det er et engangsbeløb, og det er for usikkert et grundlag at etablere to nye stationer på, når pengene kun vil række i tre-fire år, siger han.

Ordførere med delte meninger

Vi har spurgt medieordførerne fra folketingets partier om deres holdning til forslaget. Her er de svar, vi har fået.

Birgitte Bergman, Konservative

Henrik Dahl, Liberal Alliance

Søren Søndergaard, Enhedslisten

Zenia Stampe, Radikale Venstre


Det er ikke lykkedes os, at få svar fra SF eller Nye Borgerlige, og hverken ordføreren fra DF eller Alternativet ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt.