Flere kommuner trodser coronaen: Lavere sygefravær i 2020

På trods af coronaudbruddet har flere kommuner i hovedstadsområdet oplevet faldende sygefravær sidste år.

Coronaudbruddet er blevet kaldt den største sundhedskrise i mere end et århundrede. Alligevel viser en rundspørge, TV 2 Lorry har foretaget, at flere kommuner i hovedstadsområdet oplevede et fald i sygefraværet sidste år.

Både i Egedal, Frederikssund, Halsnæs, Høje-Taastrup, København, Lejre og Rudersdal Kommuner var de kommunaltansatte mindre syge i 2020. Selv når man indregner de medarbejdere, der blev smittet med netop coronavirus.

Et af de mest markante fald i sygefravær oplevede man i Egedal. For på trods af at over 200.000 danskere har været registreret smittede med coronavirus, registrerede den nordsjællandske kommune det laveste sygefravær i flere år på 5,3 procent.

quote Det er nogle utrolig ansvarsfulde medarbejdere, vi har, der i den grad stempler ind under en krise, når borgerne har brug for dem.

Christine Brochdorf, kommunaldirektør, Egedal Kommune

Antallet af fraværdsdage per medarbejder gik fra 14,9 til 13,5 - altså et fald på 1,4. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer faktisk til, at der i Egedal Kommune hver dag var ti faste medarbejdere mere på arbejde sidste år sammenlignet med 2019.

- Der er to primære årsager. Den ene er, at det er nogle utrolig ansvarsfulde medarbejdere, vi har, der i den grad stempler ind under en krise, når borgerne har brug for dem. Det, må vi sige, har været tilfældet her.

- Den anden årsag er, at vi som borgere selv har været supergode til at anerkende de velfærdsmedarbejdere, der normalt har levet et lidt mere stille liv, hvor der ikke har været helt så meget fokus på dem. Den anerkendelse giver en stolthed og en rank ryg hos os alle sammen, siger kommunaldirektør i Egedal Kommune, Christine Brochdorf.

Bedre hygiejne begrænser maveinfektioner

En anden faktor der formentlig også spiller ind på det faldende sygefravær er, at håndsprit pludselig er blevet allemandseje, og at vores generelle hygiejne er blevet skærpet.

Blandt andet i Hillerød Kommune hvor man for nylig for første gang ansatte en hygiejnesygeplejerske til at rådgive medarbejderne lige fra pædagoger til SOSU’er.


- Det er blevet langt nemmere at overbevise folk om, at hygiejne er vigtigt, fordi vi har haft alle de her restriktioner, og folk er blevet vant til at gøre de her ting, siger hygiejnesygeplejerske, Lone Carlsson.

Hun mærker tydeligt, hvilken effekt det har haft på de sygdomme, vi ellers traditionelt døjer med.

- I 2020 er folk ikke blevet ramt af influenza, og der har heller ikke været så mange udbrud med maveinfektioner. I de andre år har vi ellers oplevet masser af Roskildesyge i vintermånederne.

quote Nu har folk lært, at man sætter en ske i slikskålen, så man ikke alle sammen graver ned i den samme skål.

Lone Carlsson, hygiejnesygeplejerske, Hillerød Kommune

- Når jeg kommer ud på vores afdelinger og spørger, om de har en fælles slikskål, afviser de. Men så kommer man ud og ser, der står en fælles slikskål på bordet. Nu har folk lært, at den sætter man en ske i, så man ikke alle sammen graver ned i den samme skål, forklarer Lone Carlsson.

Holder vi fast i de gode rutiner i fremtiden, kan en verdensomspændende sundhedspandemi ifølge infektionssygeplejersken på den lange bane faktisk blive vendt til noget positivt for folkesundheden.

- Vi kan tage læring med om at have ekstra fokus på rengøring af fællesarealer. Vi kan også tage med, at vi ikke skal sidde så tæt. Vi ser det stadigvæk, fordi vi er et flokdyr, men influenza kan også smitte på den måde. Så der er nogle ting, vi kan arbejde med, siger Lone Carlsson.

Da der er stor forskel på, hvordan kommunerne har opgjort deres sygefravær under coronaudbruddet, sammenligner vi i denne artikel ikke tal på tværs af kommunerne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20180419-114850-3-1920x1281we

Jernbanecaféen åbner ikke på onsdag: "Det er et værtshus, ikke en restaurant"

119421190_745422276035938_6854669815951511728_n

Landmanden, ostemageren og bryggeren glæder sig over åbning: Men én bekymring fylder stadig

20210114-132749-L-1920x1280we

Beredskabet indsættes på Vestegnen: Skal hjælpe med corona-testning

20160205-173113-4-1000x667we.jpg

Genåbning kan give mange lokale nedlukninger: Borgmestre vil have forbedringer i udskældt model

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere