Flere kommuner slås med giftstof

En rundringning til 27 sjællandske kommuner uden for hovedstaden viser, at der er konstateret pcb i 19 af kommunerne. Pcb kan både være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og svække immunsystemet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

19 ud af 27 sjællandske kommuner uden for hovedstaden har en eller flere kommunale bygninger, hvor en af verdens 10 farligste miljøgifte, pcb, er konstateret.
Det viser en rundringning, som avisen har foretaget.
Pcb blev hovedsageligt brugt i bløde fuger i bygninger opført i 1950'erne, 60'erne og 70'erne, indtil giften blev forbudt.
Men først i de senere år har eksperterne fundet ud af, at de gamle fuger hele tiden fordamper og skader indeklimaet.
Især børn risikerer at blive påvirket af pcb, der blandt andet kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Det viser en undersøgelse, som professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, har været med til at lave:
- Hvis børn udsættes for forøgede mængder af pcb, virker de vacciner, som de får, dårligere. Det betyder, at der formentlig er en generel effekt af pcb på immunsystemet, siger professoren.
Og det er typisk på skoler og i daginstitutioner, at de 19 kommuner har fundet pcb - ofte under en renovering eller ombygning. Ét af stederne er Falkenborgskolen i Frederikssund Kommune, hvor det vil koste mere end 18 millioner kroner at fjerne giftstoffet, men også i Farum Midtpunkt er pcb konstateret i 295 lejligheder. En af dem, der har oplevet det på nærmeste hold, er Tina Gyldholm Jensens datter Josefine. Hun var ofte alvorligt syg, da de boede i Farum Midtpunkt, men da de efter en lang kamp flyttede, blev Josefine frisk igen.
- Vi troede, vi var trygge, og der var styr på tingene, men vi levede i noget, der er giftigt. Jeg er stadig bekymret for, om mine børn har taget skade, siger Tina Gyldholm Jensen.
Tiden i Farum Midtpunkt bød på en række kampe med boligselskabet for at få selskabet til at gøre noget og hjælpe beboerne. Det eneste, der er sket for at beskytte beboerne, er, at fugerne, hvor pcb'en sidder, er blevet dækket med tape.
- Der kom fire-fem mand op i lejlighederne og satte »gaffatape« på fugerne, der indeholdt pcb. Det var lidt underligt, for de havde beskyttelsesdragter og åndedrætsværn på. Vi gik bare rundt i vores almindelige tøj, som vi altid havde gjort, siger Tina Gyldholm Jensen.
Nogle af de 27 sjællandske kommuner har valgt at undersøge flere af deres kommunale bygninger for pcb, mens andre tøver.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

anonym

Tidligere anbragt om døgninstitution: "Jeg vidste godt, det var forkert, det de gjorde."

Nexus foto

playKritik af døgninstitution for unødvendige magtanvendelser mod anbragte unge

løndumping amager

TV 2 afslører: Håndværkere på Amager arbejder til 30 kroner i timen

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere