Flere fattige børn i hovedstadsområdet: Fødselsdagshjælp på vej

Flere og flere børn vokser op i fattigdom, og derfor vil Dansk Folkehjælp som noget helt nyt tilbyde 2.000 familier hjælp til at fejre fødselsdag.

Foto: Thomas Sjørup - Scanpix

Du har måske hørt om julehjælp til familier, der er økonomisk udfordrede. Men nu vil Dansk Folkehjælp også tilbyde fødselsdagshjælp.

Fødselsdagshjælpen har en værdi af 1.000 kroner, og hjælpen indeholder alskens godter. Der bliver både sendt kage, fødselsdagsboller, slik, chokolade, kakaomælk, kaffe og the, pålægschokolade og syltetøj til de trængte familier. Måske vigtigst af alt vil der også være en gave til fødselsdagsbarnet.

Læs også Fattige har ikke råd til København

- Vi har startet det her med fødselsdagshjælpen, fordi vi har oplevet en stor stigning i henvendelser fra fattige familier, der har efterspurgt hjælp til at kunne fejre en fødselsdag, fortæller Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Flere fattige børn i hovedstadsområdet

Ifølge den nyeste opgørelse over antallet af fattige børn i hovedstadsområdet ser det ud til, at der er behov for fødselsdagshjælpen. En rapport, som analyseinstituttet Arbejderbevægelsens Erhvervsråd netop har offentliggjort, viser, at andelen af fattige børn i stort set samtlige kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde er vokset fra 2015 til 2016.

Hvornår er man fattig?

Der er ikke længere en officiel fattigdomsgrænse i Danmark, men ifølge AE er man fattig, hvis man gennem tre år i træk har en indkomst, som er under havldelen af medianindkomsten*, ikke har en formue på over 100.000 og ikke er studerende.

*Medianindkomsten er den midterste indkomst i indkomstfordelingen. Det vil sige, at der nøjagtigt er 50 pct. af Danmarks befolkning, der har en indkomst, der er højre end medianindkomsten, og nøjagitg 50 pct., der har en indkomst, der er lavere end medianindkomsten.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Brøndby, Ishøj og København er blandt de kommuner, der har flest fattige børn i hele Danmark. Omvendt er Egedal, Allerød og Gentofte nogle af de kommuner, der har færrest, selvom de stadig har oplevet en stigning.

- Det er en trist udvikling, men det kommer ikke bag på os, at der bliver flere fattige børn, fordi alle reformerne på overførelsesindkomstområdet har forringet forholdene for de fattige familier. Uligheden stiger og stiger, mener generalsekretæren i Dansk Folkehjælp.

Læs også København bliver fortsat mere opdelt på rig og fattig

Det skal der til for at modtage fødselsdagshjælp

Dansk Folkehjælp har opstillet to kritierier, familier skal opfylde, hvis de skal blive taget i betragtning til at modtage fødselsdagshjælpen.

For det første skal forælderen være enlig forsøger og være på overførelsesindkomst. For det andet skal børnene være hjemmeboende og være under 13 år. Dansk Folkehjælp vil så få dobbelttjekket oplysningerne hos de sociale myndigheder, inden familierne kan modtage fødselsdagshjælpen.

Læs også Stor forskel på rig og fattig i hovedstadsområdet

- Lige nu arbejder vi på at kunne hjælpe 2.000 familier med en fødselsdagspakke i løbet af i år, og så må vi se, om vi kan hjælpe flere næste år, siger Klaus Nørlem.

Dansk Folkehjælp tilbyder også Feriehjælp og Julehjælp til fattige familier, og de tilbyder også hjælp til andre særlige mærkedage, for eksempel konfirmation.

På kortet nedenunder kan du se, hvor stor en andel af børnene i din kommune, der er en del af en familie, der levede under fattigdomsgrænsen i 2016:

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik