Flere boligkøbere går uden om rygerhjem

Flere og flere købere af boliger går bevidst uden om et hjem, der er blevet røget i. Det viser en rundringning, som ejendomsmæglerkæden Home har fortaget hos flere af sine mæglere i Storkøbenhavn, skriver DR København.

- I takt med reguleringen af rygeregler og fokus på rygningens farer oplever vi, at det betyder mere og mere om en bolig har været et rygerhjem. Når vi har fremvisninger, så er der oftere købere, som når de hører, at det har været et hjem, der er blevet røget i, helt aflyser og slet ikke vil træde ind af døren, siger kommunikationschef Mads Ellegaard fra Home.
Og der kan også være en god grund til køberes forsigtighed, fordi giftige stoffer fra røg kan sætte sig godt og grundigt i et hjem, siger overlæge Inge Haunstrup Clemmesen fra Kræftens Bekæmpelse til DR København.
Hun henviser til en ny udenlandsk undersøgelse, som viser, at selvom en bolig er blevet malet og gjort indflytningsklar, så kan man stadig spore giftige stoffer fra røg.
- Man har været inde og undersøge nogle boliger, hvor der har været røget, og selv efter de er blevet sat i stand, og de nye ikke rygende beboere er flyttet ind, så kunne man gennemsnitligt to og en halv måned efter måle i børn, der er flyttet ind i sådant et hjem, at de optager stoffer fra den røg der har sat sig i bygningen, siger Inger Haunstrup Clemmesen.
Kommunikationschef Mads Ellegaard fra Home oplever da også, at flere rygere helt dropper at tænde en smøg indenfor i hjemmet og derfor sælger eksempelvis Home også efterhånden færre og færre rygerboliger.
- Så når vi skal sælge en bolig, der lugter eller bærer præg af røg, så smitter det selvfølgelig af på købelysten og prisen, siger han.
Derfor opfordrer kædens mæglere generelt til at man sætter sin bolig i så god stand som muligt, hvis man vil have en god pris.
- Som vi populært siger, så fortrækker folk i langt højere grad en bolig, der dufter af hjemmebag, når de kommer forbi til en fremvisning. Så hvis der istedet lugter af røg, så trækker det ned, siger Mads Ellegaard.