Flere biblioteker holder åbent efter lukketid

De findes i Sindal i Nordjylland og på Odden i Nordvestsjælland. På Bornholm, i Tønder, Aalborg og København.

Selvbetjeningsbibliotekerne - eller åbne biblioteker som de også kaldes - er i kraftigt vækst over hele landet, skriver dr.dk.

Fra 2011 til 2012 er antallet af åbne biblioteker vokset til det dobbelte. I dag er der 158 åbne biblioteker i Danmark, viser de seneste tal fra Styrelsen for Bibliotek og Medier.

- Det seneste år er kurven steget meget stejlt. I 2011 var der 81, nu er der 158 åbne biblioteker, siger Ann Poulsen, specialkonsulent i Center for Bibliotek, Medier og Digitalisering under Kulturstyrelsen til dr.dk/kultur.

Lukker sig selv ind med sygesikringskort

Åbne biblioteker er biblioteker, der enten delvist eller helt lader brugerne selv benytte sig af deres bibliotek.

De åbne biblioteker holder typisk åbent nogle timer før og efter den normale lukketid, hvor brugerne selv lukker sig ind med en kode og deres sygesikringskort.

Åbne biblioteker begyndte som en forsøgsordning i 2004, men er blevet så populært, at antallet er steget lige siden. Og den udvikling er Biblioteksforeningen rigtig glade for.

- Vi synes, det er en rigtig udvikling, at man får åbnet bibliotekerne, når folk har fri og mulighed for at bruge dem, siger konstitueret direktør for foreningen Hellen Niegaard til dr.dk/kultur.

Også for at spare

Ordningen med de åbne biblioteker blev dog ikke kun lavet for at servicere travle borgere med ekstra åbningstider. Det er også et modsvar til den stigende biblioteksdød og kommunale besparelser, siger specialkonsulent Ann Poulsen.

- Især i mange udkantsområder med færre brugere skal der findes besparelser på biblioteksområdet. På den måde har de åbne biblioteker været en winwin-situation, fordi de muliggør besparelser samtidig med, at borgerne oplever deres service bliver anderledes, men ikke nødvendigvis forringet.

Ubetjente timer - færre udlån

Men er netop her kan selvbetjeningsbibliotekerne blive et problem. Det vurderer formand i bibliotekarernes fagforening, Bibliotekarforbundet, Pernille Drost:

- Vi synes, åbne biblioteker er fornuftigt nok, når det bliver til en merværdi i form af ekstra åbningstider for brugerne. Der, hvor vi protesterer, er, hvor man har fjernet betjeningen helt og kaldt det en succes. Det har jo ikke været en succes, men bare en besparelse, siger hun.

Hun mener, det er vigtigt man beholder bibliotekarernes faglighed og den personlige betjening.

- Man kan se, at udlånet falder i de ubetjente timer. Hvis der ikke er nogen betjening eller formidling på bibliotekerne, er det jo bare døde bøger på døde hylder. Så er biblioteket mere en lagerfunktion, siger hun til dr.dk/kultur.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik