Advarsel før Black Friday - sådan undgår du at blive snydt på nettet

For it-kriminelle er den populære handelsdag sidst i november et tag-selv-bord af muligheder, siger ekspert.

En af årets helt store shoppedage Black Friday nærmer sig med hastige skridt. Hos nogle forhandlere er tilbudene endda allerede blevet skudt i gang med Black Week.

Hvad end det er online eller i butikkerne, så forbereder forbrugere og forhandlere sig på at gøre en god handel. De er dog ikke de eneste - cyberkriminelle forbereder sig i lige så høj grad på at lokke pengene ud af intetanende ofre. 

Det skriver cybersikkerhedsfirmaet Bitdefender.

- Cyberkriminelle er lige så meget ude efter gode tilbud, som forbrugerne er. Forskellen er bare, at for de kriminelle er det gode tilbud alle de muligheder, der opstår på en dag som Black Friday. Der er mange penge, der skifter hænder, særlige tilbud sendes ud via mail, tilbuddene er tidsbegrænsede, hvilket gør folk mere impulsive i deres handlinger, siger Liviu Arsene sikkerhedsekspert hos Bitdefenders i en pressemeddelelse.

Hvad er Black Friday?

Black Friday er den uformelle betegnelse for fredagen efter Thanksgiving i USA, det vil sige fredagen efter den fjerde torsdag i november. Ofte betragtes dagen som begyndelsen på julehandlen.


Navn stammer oprindeligt fra den amerikanske storby Philadelphia, hvor det blev brugt til at beskrive den voldsomme trafik af fodgængere og biler som opstod dagen efter Thanksgiving.


Senere indførte detailhandelsbranchen en alternativ forklaring: At detailhandlerne generelt ikke tjente penge fra januar til november og Black Friday var en markering af det vendepunkt, hvor de begyndte at få sorte tal på bundlinjen.

Ifølge Foreningen for Dansk Internethandel blev der i 2019 købt for over 750 millioner kroner over nettet på Black Friday, og det gør ganske enkelt dagen til en aldeles lukrativ mulighed for cyberkriminelle.

 - Så set fra en cyberkriminels synspunkt, så er tiden omkring Black Friday nærmest et rent tag-selv-bord af muligheder for at snyde folk for deres penge, siger Liviu Arsene.

Husk digital sikkerhed i jagten på tilbud

Mange forbrugere udnytter Black Friday til også at købe deres julegaver til en god pris.

Men selvom nettet nærmest flyder over med gode tilbud, er det vigtigt at tage en dyb indånding.

- Med et tikkende ur hængende over hovedet i form af de tids- eller mængdebegrænsede tilbud, så vil nogle desværre ende med at kaste god digital sikkerhed overbord for at nå det hele, siger Liviu Arsene.

Vi har herunder samlet fem råd som klæder dig godt på til at springe sikkert ud i onlinehandlen på:

Fem gode råd til onlinehandel på Black Friday:

Hold dig til det, du kender - rigtig mange vil holde øje med webbutikker og sociale medier for at finde de bedste tilbud. Hvis du skal til at klikke på et link i en mail eller på et opslag på f.eks. Facebook, så sikr dig, at linket kommer fra en reel forhandler. Med de mange tilbud i omløb vil der helt sikkert også være phishing-angreb, der finder sted, hvor de kriminelle udgiver sig for at være en forhandler med et godt tilbud. Inden du klikker på linket, kan det i stedet være en idé at finde tilbuddet direkte på forhandlerens hjemmeside, og er der tale om en forhandler, du ikke kender i forvejen, så søg efter omtale på nettet. Er du stadig det mindste i tvivl, så lad være med at trykke på linket.


Brug e-mærket - E-mærket er en certificeringsordning for danske webbutikker, der garanterer forbrugerne, at de kan handle sikkert på den pågældende side. Er du i tvivl om en webshop har mærket, kan du søge efter den på e-mærkets hjemmeside, emaerket.dk.


Skift til unikke kodeord - ved at have unikke kodeord til samtlige af de konti, du måtte have på diverse webbutikker, så sikrer du dig, at kriminelle, der har fået fat i et kodeord til én konto, ikke kan bruge det på en anden.


Aktivér tofaktor- eller multifaktor-godkendelse - Selv hvis de kriminelle har fået fat i dine loginoplysninger, så vil tofaktor-godkendelse beskytte dig mod, at de udnytter din konto og samtidig gøre dig opmærksom på deres forsøg.


Betalingskort-alarmeringer - Hvis det er muligt, så sæt alarmeringer op til dine betalingskort, så du modtager en SMS når det bliver brugt. På den måde opdager du det med det samme, hvis cyberkriminelle har fået fat i dine betalingsoplysninger, så du kan stoppe dem hurtigst muligt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik